Алкохолът поскъпва с до 15 на сто

Според производители е възможно тази зима да пием с 10 до 15% по-скъпо вино и ракия. Mричината - ниски добиви и лошо качество на реколтата заради валежите през лятото.
Ден след като беше даден старт на гроздобера, производители се оплакаха от лоша реколта тази година. С близо 60% по-ниски добиви очаква и Росица Кючукова, която от години има лозови масиви у нас: „Очаквам реколтата да е с 60% по-ниска като добив от миналата година, но е много по-скъпа. За съжаление едва ли пазарът ще понесе много висока цена на виното, такава, че да понесе всичките загуби. Най-вероятно тази година ще се работи на себестойност, така че поне да се завъртят вложените средства, в най-добрия случай. Поскъпването ще е с около 10-15%, едва ли ще е повече".
Проблеми има и при износа на вино. Заради размириците в Украйна българските винопроизводители избират заобиколни маршрути към Русия, за да доставят вече договорените бутилки вино.
Въпреки това обаче, сътресения на пазара не се очакват, обясни за Дарик директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев: „Реколтата грозде ще бъде по-малка като количество в сравнение с предходната 2013-а година. Миналата година преработиха 250 000 тона винарските предприятия. Тази година прогнозите ни, към днешна дата, са във винарските предприятия да постъпят около 200 000 тона, т.е. очаква се един спад с 50 000 тона грозде. Това донякъде е притеснително като факт, че имаме намаление, но от друга страна това няма да доведе до някаква криза, нито пък ще има такъв момент, в който да почнем да говорим, че заради малкото грозде, ще има по-малко вино, което автоматично ще повиши по някакъв начин цените".
Най-засегнати от градушките и обилните валежи това лято са лозовите масиви в Хасково, Търговище, Шумен, Силистра и Разград.

Станете почитател на Класа