Никой в енергийния регулатор няма да подава оставка

  • ДКЕВР е положила всички усилия за оздравяване на енергетиката

Не са налице обстоятелства, които да налагат, каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия. Това се казва в официален отговор на регулатора до служебното правителство по повод изявленията на негови представители за състоянието на енергетиката. В писмото се посочват и основните проблеми в сектора, според членовете на Комисията, сред тях са свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени, намаляващо потребление на регулирания пазар, в следствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор и натрупани дефицити в системата от минали периоди, породени от отменени методики и неточно прогнозиране на произведена енергия от ВЕИ и експлозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през м. юни 2012 г.
От регулатора изброяват и предприетите действия в рамките на една година, насочени към стабилизиране на българската енергетика и питат кои точно решения, взети от сегашния състав на ДКЕВР, представляват неизпълнение на задълженията на регулатора за защита на обществото, както и кои от решенията на регулатора и как точно вредят на цялостното състояние на сектора.
Всички действия, предприети от сегашния състав на ДКЕВР, представляват съвкупност от навременни, аргументирани и последователни мерки, чийто краен резултат ще бъде стабилизиране и оздравяване на сектор „Енергетика". Разбира се, положителният ефект от предприетите мерки ще бъде усетен в един средносрочен период не по-кратък от 5 години, като по този начин ще се избегне рязкото увеличение на цените, както за индустрията, така и за крайния потребител, се казва още в писмото на Комисията.

 

Станете почитател на Класа