Васил Грудев: ЕК трябва да ни компенсира за неизпълнени договори с Русия между 5 и 10 млн. лева

Ние искаме подкрепа от ЕК за преките щети от руското ембарго, които се оценяват на между 5 и 10 милиона лева, това е общата сума на договорите, които няма да бъдат изпълнени за определени видове продукти. Това заяви земеделският министър Васил Грудев,.
Грудев коментира предстоящото на заседание на Съвета на министрите на земеделието от ЕС на 5 септември, на което ще бъдат обсъдени възможните действия за компенсиране на земеделските производители заради щетите, които ще претърпят в следствие на ембаргото от страна на Русия. Срещата на министрите беше инициирана с мое писмо, изтъкна той.
На срещата на министрите аз ще изискам там, където се констатира драстичен спад в цената на определени продукти и можем да обвържем това със ситуацията възникнала в следствие на руското ембарго, ние да стартираме изплащането на обезщетения за разликата в цените", обясни Грудев. "Проблемът е свързан с косвените щети, които ще настъпят на българския пазар, които ще засегнат най-вече българските производители на плодове и зеленчуци, тъй като има риск нереализираната стока от целия ЕС да залее българския пазар. Аз настоявам и съм получил първоначалното потвърждение от службите на ЕК за изработването на схеми, по които ще компенсираме земеделските производители в няколко направления", заяви Грудев.
"Първото направление е свързано с нереализиране на тяхната продукция на българския пазар поради ниски изкупни цени и стоки, която не са успели да реализират на пазара. Във вторник ще публикувам в Държавен вестник наредба, свързана точно с начините за компенсация на земеделските производители, които няма да могат да реализират стоката си на българския пазар", добави той.

Станете почитател на Класа