×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

България може да загуби почти 194 млн. евро от ЕС

  • Най-сериозно е положението по програма „Околна среда“

България може да загуби през 2014 година близо 193,77 млн. евро от оперативните програми на ЕС за периода 2007-2013 година, съобщи в Министерски съвет служибният вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова. Тази загуба е изчислена на база представените към 15 август данни за изпълнението на програмите и заложените прогнози към края на 2014 година.

 

Най-големи се очертават загубите по оперативните програми "Околна среда" - близо 82 млн. евро, и "Регионално развитие" - над 18,4 млн. евро. Загубите по Програмата за развитие на селските райони и програма "Развитие на сектор "Рибарство" се очаква да бъдат 78,3 млн. евро, допълни земеделският министър в служебвоно правителство Васил Грудев. "Усвояването на парите от Европейския съюз е изключително важно за България, защото през тези фондове се осъществяват 72% от публичните инвестиции в страната", посочи Илияна Цанова. Само в три държави - Словакия, Литва и Унгария, делът на публичните инвестиции от еврофондове е по-висок, уточни тя. Усвояването на европарите от страните-членки към 15 юли е средно 64%, а в България е то 50%. По този показател сме близки със Словакия, Италия, Малта и Чехия. Най-добре, с - 80% успеваемост, се представят Литва, Гърция и Швеция, пише в анализа, предоставен от служебния вицепремиер Илияна Цанова.

 

Общият бюджет на България по оперативните програми за периода 2007-2013 година е 8,02 млрд. евро. От тях парите от ЕС са 6,673 млрд. евро, а националното съфинансиране е близо 1,346 млрд. евро. Верифицираните разходи в дела на парите от ЕС към 15 август тази година са общо 3,69 млрд. евро, или 55 на сто от бюджета, а само от началото на годината до 15 август – 625,557 млн. евро, или 47% от нетната цел за 2014 година. Сертифицираните разходи /дял от ЕС/ към 15 август са 3,489 млрд. евро (52 процента от бюджета), а от началото на годината до 15 август те са близо 500 млн. евро (33 процента от нетната цел). До края на годината остава да бъдат сертифицирани разходи за 883,52 млн. евро.

 

Близо три четвърти от грешките при усвояване на евроследствата у нас са при обществените поръчки, където е възможно да има и злоупотреби. Тук може да се търси и лична отговорност от участниците в процеса, за да не се налага държавата да плаща, Цанова. Системните грешки са ясни - неефективен предварителен контрол и слаб административен капацитет на управляващите органи и на бенефициентите, каза още Цанова. Затова е важно при новата оперативна програма "Добро управление" да обучим хора, които да не допускат досегашните грешки, допълни тя.

Станете почитател на Класа