Засилват контрола при внос на плодове и зеленчуци

  • Причината е забраната на вноса на тези стоки в Русия

Контролинете органи на НАП, Агенция "Митници" и Българската агенция по безопасност на храните засилват проверките по границите при вноса на плодове и зеленчуци в България, както и този върху вътрешно общностните доставки от Европейския съюз. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Румен Порожанов след срещата му със земеделския министър Васил Грудев. Причината е скокът на доставки на селскостопанска продукция и предимно на домати, праскови и зеле от Гърция и Полша, след налагането на забраната от Русия за внос на плодове и зеленчуци от ЕС. По данни на финансовото министерство, от началото на годината са проверени 615 хил. тона земеделска продукция, която е внесена в страната ни.

 

"Една от целите е да се предотвратяват ДДС измамите при доставките на продукти от ЕС, тъй като плащането на този данък е от голямо значение за приходната част на бюджета", обясни Порожанов. Той посочи случаи, при който фирми еднодневки доставят стоката, след което "изчезват". По този начин се ощетяват не само приходите на държавата, а и българските фермери. По думите на финансовия министър, натискът се е увеличил след руското ембарго.

 

Служебният земеделски министър Васил Грудев коментира от своя страна, че всяка година българските производители страдат от потенциален нелегален внос на плодове и зеленчуци, мляко, млечни продукти, месо и месни продукти. Той припомни, че неблагоприятните климатични условия - градушки и обилни валежи през тази година, като цяло намалиха реколтата в България, а сега руската забрана допълнително повишила напрежението и вносът вече е засилен. „В рамките на отворен пазар не можем да ограничим този внос, но можем да засилим контрола", допълни той. На предстоящата среща със земеделските министри от ЕС Грудев ще настоява българските производители да получат компенсации заради щетите, които те вече търпят.

Станете почитател на Класа