Производителите на плодове и зеленчуци подавят заявления за компенсации за загубите от руското ембарго

От 1 септември българските производители на плодове и зеленчуци подават заявления за компенсации на загубите, които ще претърпят заради наложеното от Русия ембарго. Европейската комисия отпусна 125 млн. евро за целта. Оказва се обаче, че в земеделските служби все още не знаят как да приемат заявленията - за това сигнализира производителят Цветан Цеков, цитиран от БНР.
Цветан Цеков е скептичен, че европейската помощ ще стигне до българските производители, защото според него държавата не реагира адекватно:
Може да проверите дали има някоя служба по земеделие, която да има инструкции – те нямат инструкции, нямат бланки как да приемат заявленията, няма формуляри за заявленията.
Всяка година 10% от производителите на плодове и зеленчуци у нас се отказват от бизнеса си. Тежката година и ембаргото ще ускорят процеса, прогнозира Цеков.
Стотици милиони ще бъдат загубите за България, за българските производители. След тази тежка година и след тези санкции, които ние ще получим, аз смятам, че българското производство вече наистина ще изпадне в тотален колапс. Смятам, че до 5 години българското производство или ще бъде бутиково на плодове и зеленчуци, или въобще няма да го има.

Станете почитател на Класа