×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Апелативният съд отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност

  • Ще направя всичко по силите си за спасяването на КТБ, декларира в писмо до медиите Цветан Василев

Седмица след като Софийският градски съд (СГС) отказа да отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев от длъжност, същото направи на 23 август и Апелативният съд. Така на практика магистратите потвърдиха решението на СГС, взето преди дни.


Припомняме, че прокуратурата иска Гунев да бъде отстранен от поста си, за да не повлияе върху свидетели.

Гунев, който е и началник на управление "Банков надзор" в БНБ, е разследван за престъпление по служба. Според прокуратурата, той не е упражнил контрол върху дейността на Корпоративна търговска банка (КТБ), кризата с която започна в края на юни. Обвинението разследва и източването на КТБ чрез присвояването на 206 млн. лева. Решението на Апелативния съд по отстраняването на Гунев е окончателно.

 

Същевременно беше получено ново писмо до медиите от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, който миналата седмица сам се предаде на полицията в Белград. Съдът в Сърбия му определи най-леката мярка за неотклонение „подписка", а българската прокуратура поиска официално екстрадицията му. Ако това стане, Василев ще бъде задържан веднага след като прекрачи границата на България. Миналата седмица Софийски апелативен съд окончателно отказа да отмени 72-часовия арест на банкера, поискан от прокуратурата.

 

В писмото си Цветан Василев, както самият той казва, „развенчава три мита". Първият мит е, че „Василев открадна парите и избяга", вторият е че „Василев се крие", а третият - „КТБ е пирамида". След като отново описва от своя гледна точка събитията около КТБ от лятото насам, Цветанов коментира в края на пространното си писмо:

 

„Заявявам най-отговорно, че банката е финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията, и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната. И това беше констатирано и от експертите на международна одиторска компания, които няма как да бъдат заподозрени, че работят в моя полза.
Независимо от известните недостатъци на кредитния портфейл на банката, нейните активи обезпечават насрещните й ангажименти. Стоя зад тази позиция. Разбира се, при условие, че имаме нормално и професионално развитие на финансираните от банката проекти. Нещо, което очевидно не е по вкуса на онези, които искаха смъртна присъда за КТБ през юни и юли. Няма как да не спомена и квесторите, част от които усърдно се стараят да „докажат" тезите на обвинението. Разбира се, защото така им е наредено. Сравнението на банката с пирамида е просто доказателство, че определени хора и кръгове се опитват да манипулират общественото мнение за някакви свои нечистоплътни цели. Накрая искам да подчертая още веднъж, че независимо от огромното ми разочарование, което изпитах от отношението към мен от представителите на държавните институции, някои медии и политици, аз ще направя всичко по силите си за спасяването на банката."

Станете почитател на Класа