Хампарцумян: КТБ e работила в разрез с добрите банкови практики

  • Гарантираните влогове ще могат да бъдат получени скоро, смята банкерът

Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби. Направени са от хората, които управляват банката. Това коментира пред bTV главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" и председател на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян. „Което аз мога да кажа от опита ми с БНБ, е, че там работят изключителни професионалисти, които разбират какво правят. БНБ може да бъде подведена, въпросът е колко време това може да трае. Няма как да бъде подведена за дълго време, каза банкерът.

Според него данните от публикувания вчера данни от одиторския даклад показват, че КТБ е в несъстоятелност, но това трябва да бъде решено от БНБ. "Централната банка е независима както да дава, така и да отменя лицензи и затова правителството не бива да се бърка по никакъв начин", смятя Хампарцумян. „По-скоро със счетоводни трикове се е създавала видимостта, че кредитите в КТБ се обслужват", обясни Хампарцумян. На въпрос дали е ограбена банката, той отговори: „Това трябва да кажат прокурорите. Но е била зле управлявана и са се създали условия банката да натрупа огромни загуби".

„Лошото е, че КТБ е работила в разрез с добрите банкови практики", обобщи председателят на Асоциацията на банките. Той обасни, че държавата гарантира стабилността на банковата система "донякъде". „Плащанията, които ще се направят в хипотеза на несъстоятелност, ще бъдат покрити. При хипотезата несъстоятелност, навярно още 1,5 млрд. лв. ще отидат за покриване на „дупката", смята Хампарцумян. Относно получаването на гарантираните влогове до 200 хил. лв. той коментира, че  "това ще стане скоро и технически не само в  клонове на КТБ, а вероятно и други 2-3 от по-големите банки ще могат да извършват тази операция".

Станете почитател на Класа