Министър „Близу“ отказа да изпълни решение на ВАС за находище „Балабана“

  • ПК „Екогласност“ иска 3 години затвор и 5 хил. лв. глоба за Васил Щонов

Скандално решение на служебния икономически министър показа ПК „Екогласност" на пресконференция в БТА. Васил Щонов, който дойде в министерството от кабелния оператор „Близу", е отменил заповед на своя предшественик Драгомир Стойнев, с която се отменя правото за концесия на фирма „Каолин" върху находище „Балабана".
Със свое решение от 07.03.2014 г. петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение на тричленен състав на Върховния административен съд от 26.02.2013 г., с което се отмени решение на Министерски съвет на Република България от 01.02.2010 г. за предоставяне на концесия на фирма „Каолин" за добив на кварц-каолинова суровина, представляваща изключителна държавна собственост, от находище „Балабана" в землищата на с. Полковник Таслаково, с. Грънчарово и с. Секулово, община Дулово, област Силистра.
Въз основа на това решение на Върховния административен съд, министърът на икономиката и енергетиката издаде заповед № РД-16-819 от 16.06.2014 г. за заличаване регистрацията на търговско откритие на фирма „Каолин"АД за подземни богатства кварц-каолинова суровина, в находище „Балабана", както и отмяна на Удостоверението за търговско откритие от 30.11.2005 г., издадено от Министъра на околната среда и водите на фирма „Каолин"АД.
Със своя заповед обаче Министърът на икономиката и енергетиката от временното правителство Васил Щонов въпреки постановеното от ВАС съдебно решение е отменил издадената Заповед № РД- 16-819 от 16.06.2014 г.
Според „Екогласност" така постановената заповед противоречи на законовите разпоредби, както и на влязлото в сила съдебно решение на ВАС, защото съгласно разпоредбите на чл. 297 от ГПК, „влязлото в сила решение е задължително за съда, който го е постановил, и за всички съдилища, учреждения и общини в Република България", включително и за длъжностните лица от министерство на икономиката и енергетиката.
В тази връзка от партията искат спрямо министъра да бъдат взети разпоредби съгласно чл. 296 от НПК :" Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита от домашното насилие, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева".
От „Екогласност" вече са сезирали прокуратурата за действията на министър „Близу". Според лидера Емил Георгиев в момента има безпрецедентен лобистки натиск от посланика на Германия находище „Балабана" да бъде върнато на „Каолин" въпреки доказаните нарушения.

Станете почитател на Класа