Продажбите на коли в Европа са с най-силен ръст от 2007 г.

  • Търсенето е задвижвано от общото намаляване на цените и новите модели на някои компании

Европейските продажби на автомобили нараснаха c 6% на годишна база през октомври, проправяйки пътя пред автомобилния пазар към първия му годишен ръст от 2007 г. насам. Търсенето бе задвижено от общото намаляване на цените и новите модели на компании като Renault SA, BMW и Fiat Chrysler Automobiles NV, съобщиха „Блумбърг" и investor.bg. Регистрациите се увеличиха до 1,11 млн. през миналия месец след 1,05 млн. година по-рано, показаха данните на базираната в Брюксел Европейска асоциация на производителите на автомобили. Продажбите за десетмесечието се покачват също с 6% до 11 млн. автомобила.
Отстъпките в Германия, най-големият пазар на превозни средства в региона, както и рекордно ниските разходи по заемите насърчиха купувачите на коли въпреки цялостното забавяне на икономическата активност на Стария континент. "Сегашната инерция е по-добра, отколкото можеше да се очаква в началото на годината", посочи Филип Ушуа, базиран в Лондон анализатор в UBS AG. "Въпреки че ценовите условия остават трудни, подобрение има", добави той. Разпространителите на автомобили в Германия понижиха цените средно с 11,8% на годишна база през октомври, като темпът остана без изменение спрямо предходните два месеца според данните на Autohaus PulsSchlag. Начело в класацията са моделите на италиано-американския производител Fiat Chrysler, при който намаленията достигнаха 14,8 на сто. Френските автомобилни производители Renault и PSA Peugeot Citroen пък понижиха пазарните стойности с 13,9%.
Европейската автомобилна индустрия все още се възстановява от двудесетилетния минимум през миналата година, който бе достигнат след шест поредни години на свиване. Европейска асоциация на производителите на автомобили събира данните си от 28-те страни членки на Европейския съюз, с изключение на Малта, както и от Швейцария, Норвегия и Исландия. Увеличението на продажбите през октомври отбеляза 14-тия пореден месец на растеж - най-дългата възходяща серия от началото на отчитането на данните през 1990 г.

Станете почитател на Класа