×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

САЩ прогнозират: Петролът може да падне до $50 за барел

  • Най-вероятната цена за петрол WTI през 2015 г. ще бъде около 62 долара за барел

Цената на петрола може да спадне до 50 долара за барел още през 2015 година, прогнозира Управлението по енергийна информация на САЩ, цитирано от агенция "Блумбърг".
Шефът на институцията Адам Семински допълни, че ако цената на суровия петрол падне до 60 долара на барел, добивът на шистов петрол в САЩ може да бъде преустановен. Причината е, че добивът на петрола ще стане неизгоден заради ниските борсови цени.
Според повечето анализатори, най-вероятната цена за петрол WTI през 2015 г. ще бъде около 62 долара за барел. В началото на тази седмица фючърсните сделки за декември за суров петрол WTI паднаха с 0.9% до 74.96 долара за барел. За януари фючърсните цени за петрол тип Brent се понижиха с 0,9% - до 78,57 долара за барел.
От юни тази година, цените на петрола са паднали с около 30%.
Припомняме, че в началото на ноември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за ръста на цените и световното търсене на „черното злато". В ежегодния си обзор на петролните пазари, озаглавен World Oil Outlook, организацията посочва, ще се наблюдават леки понижения на реалните стойности на суровината през настоящото десетилетие при константна номинална цена от 110 долара за барел межу 2014 и 2020 г. Прогнозата за САЩ е повишена, докато очакванията за страните от БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай, са понижени в средносрочен план. ОПЕК предупреди още, че съществува опасност от значително пренасищане в петролната индустрия.

Станете почитател на Класа