×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

ОИСР: Световната икономика ще нарасне с 3,3 на сто през 2015 г.

  • Различията между отделните страни водят до нестабилност на дълговите и валутните пазари

Световната икономика постепенно ще се подобрява през следващите две години. Япония ще нарасне по-малко от очакваното, докато еврозоната ще се бори със стагнация и повишен от риск дефлация, посочи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според Организацията между страните има значителни различия, както по отношение на растежа, така и на паричната политика, което води до нестабилност на дълговите и валутните пазари, предава Ройтерс.

Икономиките на САЩ и Великобритания ще нараснат по-силно от тези в еврозоната и Япония. Сред развиващите се страни пък Индия, Индонезия и Южна Африка ще съумеят да се възстановят постепенно.

По думите на експертите от ОИСР руската икономика ще стагнира през следващата година, а растежът в Китай ще се забави.

Като цяло световната икономика ще нарасне с 3,3 на сто през тази година, с 3,7% през 2015 г. и с 3,9% през 2016 г. според ОИСР. По този начин Организация потвърди прогнозите, публикувани преди срещата на върха на Г20 в началото на месеца.Въпреки че повечето прогнози остават непроменени, очакванията за Япония за следващата година са смъкнати почти наполовина до 0,8% след изпадането в рецесия през третото тримесечие. ОИСР обаче все още очаква Япония да се възстанови на фона на високите корпоративни печалби и слабата йена, стимулираща износа.

Най-голямата тревога за глобалния растеж обаче остава ситуацията на Стария континент, който "може да изпадне в постоянен стагнационен капан".

"Еврозоната е в риск от дефлация, ако растежът е в застой или ако инфлационните очаквания спаднат още", посочват от ОИСР.

Очакванията за инфлацията в еврозоната са за равнище от 0,6 на сто през следващата година и за 1% през 2016 г. Нивата обаче продължават да са далеч от заложеното от Европейската централна банка ниво от 2 на сто.

В тази връзка ОИСР отново призова ЕЦБ да започне работа по количествени улеснения в еврозоната.

Станете почитател на Класа