×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

ЕК отблокира 83 млн.лева за София Тех Парк

В Министерство на икономиката днес /вторник/ е получено официалното писмо от Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия /ЕК/, с което се потвърждава пренотификацията на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Научно-технологичния парк в София. С това на практика се отблокира финансиране в размер на 83 млн. лв. за реализирането на проекта, съобщиха от икономическото министерство.

През миналата седмица министърът на икономиката Божидар Лукарски подписа писмото, с което българската държава в лицето на Министерство на икономиката потвърди вече поетите ангажименти за модела на научно-технологичния парк. Отговорът на Европейската комисия не закъсня - с полученото писмо от ЕК високотехнологичният парк като бенефициент по проекта може да получи аванс по договора, както и да започне да възстановява извършените разходи.

Процедурата по пренотификация продължи почти две години и беше движена от четири екипа на Управляващия орган на ОП "Конкурентноспособност".

"Това е голям успех за „София Тех Парк" и за България. Освен, че започва усвояването на средства, завършването на процедурата е сигнал към бизнеса, че Научно-технологичният парк ще се случи и очакваме интересът към проекта още повече да се засили", каза министър Лукарски.

В началото на декември предстои първа копка на Иновационния форум и паркинг сградата в Научно-технологичния парк. Договорите с изпълнителите за тях бяха подписани в началото на септември 2014.

Предстои частният инвеститор - българската иновационна компания Walltopia, да обяви дата за започване на строителството на техния Collider Activity Centre отново през декември, съобщиха от Министерство на икономиката.

Станете почитател на Класа