Юнкер не приема България да бъде шантажирана с "Южен поток"

  • Условията за строежа са ясни отдавна, топката е в Русия, за танго са нужни двама, каза председателят на ЕК

Европейското семейство ще подкрепи България, за да се намерят решения на геополитическите предизвикателства, заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов и еврокомисар Кристалина Георгиева в Брюксел.

Юнкер допълни, че не приема България да бъде шантажирана с "Южен поток", че неразрешените въпроси по газовия проект не са непреодолими и газопроводът може да бъде построен като условията за това са ясни отдавна, но топката е в полето на Русия.

Борисов в четвъртък е на совалка в Брюксел, където обсъжда ситуацията след обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на проекта за строеж на газопровод" Южен поток" заради България и започването на алтернативна тръба през Турция. Българското правителство вече обяви, че ще иска от Европейската комисия да излезе с ясна позиция по въпроса за газопровода.

България няма да позволи да бъде използвана като разменна монета в отношенията между Русия и Запада, заяви Борисов още на първата си среща в Брюксел с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок.

България и ЕК работят заедно по отношение на "Южен поток", каза Жан-Клод Юнкер. Имам братски връзки с премиера, ще направя всичко за България, допълни той. Председателят на ЕК също така каза, че Брюксел не е пасивен наблюдател на случващото след отказа на Русия от "Южен поток", след като по-рано през деня Борисов разкритикува говорител на ЕК за думите й, че ЕК само наблюдавала проекта и изрази надежда "началниците й да я смъмрят тази госпожа за това".

"Напротив, аз четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на Европейската комисия", заяви преди разговора с Юнкер Борисов, припомняйки, че общо шест държави, през чиито територии трябваше да минава "Южен поток" са упълномощили Брюксел да преговаря с Москва да привеждането на проекта според европейските изисквания.

На въпрос дали има намерение за започване на диалог с Русия и намеса по въпроса на "Южен поток", Юнкер коментира: "Не приемам тази лесна, проста идея, че България може да бъде шантажирана що се отнася до тези енергийни връзки. България не е коригиращ фактор в отношенията между Русия и ЕС".

Русия в момента представлява "стратегически проблем" за Европейския съюз, на фона на кризата в Украйна, но Брюксел ще работи за да направи Москва отново свой партньор, заяви още Юнкер.

"Ние ще работим в близко сътрудничество по инвестиционния план, за да гарантираме, че енергийните връзки представляват основен елемент в новата вълна инвестиции от 315 милиарда евро, която искаме да задействаме", допълни той.

По повод препоръката на Путин към България да търси компенсации от Брюксел за загубата на 400 млн. евро годишни приходи от "Южен поток" Борисов коментира, че ЕС не работи като Капалъ чарши.

Станете почитател на Класа