Доц. Минчо Христов: Случаят КТБ? След като Симеон премахна наказателната отговорност за банкерите, какво да очакваме?

Преди време бившият депутат от „Атака” и независим такъв впоследствие - доц. Минчо Христов, предвиди в качеството си на независим анализатор банков апокалипсис до края на 2013 г. Вярно, че избърза с няколко месеца, но това все пак се случи. През пролетта на 2014 гръмна казусът КТБ, който обърка представите и най-видните и елитни българи за тайните на банковата ни система. Днес пред „ШОУ” „лошият вестоносец” доц. Христов има пълното право да твърди – аз предупреждавах, но никой не искаше да ме чуе...
- Защо се случи драмата с КТБ?
- Причината беше един закон, който мнозинството прие през 2001 г. и влезе в сила 2002 г. Нещата тръгнаха от премахването на наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. И, доколкото виждам, много икономисти като Кольо Парамов, Христина Вучева и Валери Димитров едва сега се сещат, че това е било грешка. 

- Що се отнася до последните двама мастити финансисти – бившата финансова министърка на Ренета Инджова и бившият шеф на Сметната палата, в един сутрешен тв блок се съгласиха, че крадливите банкери биха могли да носят пълна имуществена отговорност, но рипнаха като ужилени срещу хипотезата за носенето на наказателна такава, защото, видиш ли, това са частни банки, а в случая с КТБ не било ясно какво е откраднато, как е откраднато, дали е откраднато и пр., и пр., пък и това не било европейска практика - никъде го нямало... 
- Така ли!? Ами нищо чудно. Валери Димитров беше един от главните лобисти навремето за премахването на наказателната отговорност. 

А в случая просто ни заблуждават

Днес и в Европа, и в САЩ по затворите лежат десетки, да не кажа стотици банкери именно заради раздаването на необезпечени кредити в особено големи размени, както и в случая с КТБ. А вие ми кажете името на един български банкер, който е зад решетките по тази причина?! Напротив – в Маями, САЩ, в момента има огромна българска колония от банкери, които обраха и раздадоха по най-разбойническия начин парите на българите навремето и сега си харчат милионите на спокойствие. Парадоксът е, че наскоро българският парламент дори прие закон, според който сме длъжни да даваме информация за американци с неясни доходи, които живеят в България, но в същото време американското правителство по никакъв начин не е задължено да дава информация за българи с недоказани и съмнителни доходи, които си живеят охолно в САЩ. 

- Ами въпрос на законодателство, законова рамка, заради която в момента казусът КТБ е оплетен в такива кълчища и всеки може да си говори, каквото си иска, сякаш става въпрос за субективни оценки на произведение на изкуството, а не за сфера, където трябва да е ясно движението на всяка стотинка, лев, хиляди и милиони...? Какво може да се направи - все пак става въпрос за частни, а не за държавни институции!? 
- Между другото, когато работехме със Стела Банкова за връщането на наказателната отговорност по раздаването на необезпечени кредити, основният аргумент на лобистите на банките беше, че банкерите трябва да имат възможност да раздават по тези необезпечени кредити собствените си пари. Само че те раздават не собствените си пари, а тези на вложителите, и това го знае всеки студент по икономика в първи курс. 


- Все пак и в банковото дело отговорните решения минават през куп колективни органи, които не носят наказателна отговорност, така че нещата са по-дълбоки от простите решения с прости промени в законодателството, за да не се стига до печалните последици, както през 1996-1997 г., така и сега?
- Ами в това е абсурдът! Откъде-накъде колективните решения няма да подлежат на наказателна отговорност?! Дори главният прокурор Борис Велчев се съгласи навремето, когато поставих въпроса от трибуната на парламента, но той си изми ръцете, като каза, че проблемът опирал до решения на парламента. Колективната безотговорност трябва да отиде в историята час по-скоро! Управниците ни от началото на прехода симулират тичане след вятъра и понеже българският „плебс” е най-отзад и не може да тича, изобщо няма как да разбере, че го заблуждават, когато му казват: „Ами така е навън, така е и у нас, какво да се прави”...

Толкова по въпроса с КТБ. Разбира се, мен много ме иншересува сега кои инвеститори кои предприятия със стратегическа стойност били купени за 1 евро и престкъпниците да си понесат отговорността , дали тези инвеститори са от Изток или Запад, дали били свързани със свързани с Путин лица или са индийци, дали Цветан Василев продава активите си на самия себе си или не, дали ще бъде екстрадиран или не... Просто ми е скучно, защото пак ви казвам – всички печални последици и преди, и сега настъпиха от пълната липса на законодателни „юзди”, с които 

да се дръпне намордникът на разпасалите се крадци

Лично мен тези дни повече ме втрещи ситуацията, когато онзи ден бях на изслушването на специалната комисия за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Бях удивен, че в залата имаше двама журналисти и петима депутати, словом и цифром. А там шефката на ДКВР призна това, което аз отдавна изнасям, включително и във вашия вестник – че няма никакъв контрол в износа на ток. И аз питам докога ще търпим евтиният ток да бъде изнасян за Сърбия, Македония и Гърция, а този от така наречените слънчеви централи и „иван-костовите” ТЕЦ-ове да бъде купуван от българските граждани на астрономически цени?! Само за сравнение ще ви кажа, че токът, който изнасяме за съседна Сърбия, го продават за 7 стотинки киловата, а този от фотоволтаиците, които НЕК купува от тях, всички ние плащаме по 70 ст.!? Колко време вече съществува този грабеж и кой най-после ще го прекрати, питам аз? Как така всяка година от ТЕЦ „Марица” 1 и ТЕЦ „Марица” 3, „костовите” централи, както и от фотоволтаиците, 

българите ще плащат 1,5 млрд. над реалната цена?

Кой ще сложи край на този пладнешки грабеж?


- Кой и, по-важното е - как?
- Едно от решенията е въвеждането на скала, според която тези, които харчат до 100 киловата, да дават по 10 ст. максимум на 1 киловатчас; тези с потребление над 100 киловатчаса да плащат двойно; ония които харчат над 300 киловата, да се бръкнат в джоба тройно повече, и т.н. Това е решението – богатите да плащат повече, бедните - по-малко, а не както е сега - баби и дядовци по селца и паланки да си гасят осветлението и телевизорите още на мръкване, а в същото време шепа тарикати да печелят милиарди, продавайки ни изключително скъп ток! 

- Подобни решения има ли ги в посоката, в която „гоним вятъра”?
- Разбира се, че ги има. Нямам претенции да откривам топлата вода. 


После – българското здравеопазване. Трябва автоматично да падне ДДС за лекарствата, да падне здравната каса, да се върнем към бюджетното здравеопазване, болниците да получават, колкото потребяват, да няма клинични пътеки, с които се точи НЗОК, иначе никога няма да се оправи българското здравеопазване! 

- То май и това кой кого източва – болниците НЗОК, или обратното, както много неща в България, вече изобщо не е ясно?
- И едните, и другите се крадат поголовно. Само за пример ще ви посоча факта, че в една пловдивска болница в момента има лекари, които получават по 60 000 лв. на месец, докато колегите им на други места се примиряват с по 600-700 лв. заплата. Това справедливо ли е според вас? За мен е невероятен абсурд!

Ами това, че на въпросната среща с шефката на ДКВР стана ясно, че само за последните 4 години ЕРП-тата са откраднали над 820 млн., като това е по официални данни на самата ДКВР! Ами каква е истината тогава според неофициалните данни? ЕРП-тата крадат от десет години чрез т.нар. аутосорсване, прехвърляне на консултантски, изпълнителски и всякакви услуги на свои фирми, чрез т.нар. двойно тарифиране, завишаване на цените, кражби чрез електромерите и пр., и пр. Всичко това, ако се сметне за последните десет години, 

се получава една невероятна сума! 

- Навремето вие бяхте единственият, който предложи закон за връщането на т.нар. царски имоти - какво се крие зад сондирането и тихия медиен шум, засега, който се вдига от изпълзели от дупките си царедворци като проф. Герджиков и др., облъчващи ни с послания за политическото реанимиране на Симеон, от което България имала едва ли не съдбоносна нужда в момента?
- Жал ми е за тези сто интелектуалци, които са се подписали под въпросното послание, защото за някакво политическо реанимиране на монарха е смешно и жалко да се говори. Истината е, че царедворците се мъчат да пробутат новосъздадената „Българска корона” като институция, правоприемник на някогашното интендантство, което е било държавна структура. Целта е, както навремето, хем имотите да бъдат формално държавни, хем на практика да бъдат ползвани от Симеон. Причината за всичко това е, че съдът вече постанови връщането към държавата на резиденция Кричим, предстои решение за връщането на резиденция Врана, която Симеон получи с един фалшив нотариален акт, с който лицето Олимпи Кътев му даде този имот. Така или иначе, предстои той да бъде отнет. Както и рилските гори, които бяха надвзети с 4500 дка още навремето, което не попречи на Симеон да ги сече поголовно и изнася за Гърция. 

Хайде да преброим „черните дупки”, които ви изброих до момента, да преброим колко милиарда са изтекли от страната ни, и да видим КТБ ли е най-големият ни проблем в момента?...


Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ 

Станете почитател на Класа