Кошмарът за руската икономика се задава - 30 долара за барел петрол!

Кошмарът за икономиката на Русия се нарича 30 долара за барел петрол. Ако цените на черното злато паднат дотам, това може да разклати сериозно финансовата система на страната. Това смятат 63% от запитаните по проучване на агенция Bloomberg. Ниските цени на петрола са следващия голям риск за руската икономика.За момента, за успокоение на Кремъл, цената на петрола на международните пазари се задържа около 45 долара за барел. Според прогнози на Goldman Sachs обаче има вероятност тя да достигне 20 долара.

„Ако цените на петрола паднат по-ниско или останат дълго на това ниво, рискът за фискална и финансова дестабилизация се увеличава значително", казва Сергей Наркевич, анализатор към PAO Promsvyazbank в Москва.

Според Андреас Швабе, икономист към Raiffeisen Bank International във Виена, по-нататъшен спад в цените на петрола ще представлява „ключов риск за руската икономика". По думите му „от този риск произтича опасност за още по-слаба рубла, нови вълни на висока инфлация и бюджетни проблеми".

Друг икономист - Волф-Фабиан Хунгерланд, който работи в Berenberg Bank в германския град Хамбург, е категоричен: единствено свалянето на санкциите срещу Русия могат да върнат икономиката й към растеж.

Страната се научи през последната година да управлява икономиката си при цени на петрола от 40 долара за барел, но 30 долара могат да провокират влошаване, което не е най-вероятният сценарий, коментира през ноември заместник-министърът на финансите на страната Максим Орешкин. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа