България ще привлича фирми от Лондонското сити

България може да спечели от "Брекзит" като привлече големите компании, които се готвят да напуснат Великобритания след излизането от Европейския съюз, ако това изобщо се случи, съобщи Медиапул. Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като връчи сертификат за първокласен инвеститор на "Юнифай Сървис Център" ЕООД.

Според него не трябва да се избързва и да се правят крайни заключения, а да бъдем "хладнокръвни". По тази причина не е изработен и план за привличане на напускащите компании, стана ясно от думите на Лукарски.

Дори не е ясно дали Великобритания ще напусне ЕС, защото британското право дава възможност това да не се случи, каза Лукарски, който има юридическа квалификация.

По тази причина, докато не стане ясна процедурата, не трябва да се правят "грандиозни икономически анализи", смята Лукарски.

Според него една такава процедура има своите положителни и отрицателни страни. Плюсът, който може да извлече страната ни, идва от сигналите, че ще има отлив на големи компании от Острова, каза Лукарски. По думите му България ще се опита да ги привлече с добрите си условия за правене на бизнес у нас - ниски данъчни ставки и оборотни разходи, квалифицирана работна ръка.

Като минус Лукарски отчете намаляването на еврофондовете за страната ни, заради повишаването на вноската за всяка една от останалите 27 страни членки на ЕС. Той обаче смята, че се "хиперболизира зависимостта на българската икономика от еврофондовете", който били под 10% от брутния вътрешен продукт.

Купеното гражданство не е заплаха за националната сигурност.

Божидар Лукарски очаква приток на още инвеститори, след като бъде променен законът, даващ право на всеки, който инвестира 100 000 лв., да иска статут на постоянно пребиваващ у нас. В момента това изискване е 600 000 лв.

Преди ден лидерът на ДСБ Радан Кънев предупреди, че ще настояват да остане старото положение, защото новият текст е заплаха за националната сигурност. Същата позиция имат и БСП и "Атака".

Според Лукарски обаче няма никаква заплаха за националната сигурност, защото независимо каква е инвестицията – 5 млн. или 100 000 лв. всеки един чужденец - кандидат за българско гражданство, се проверява по един и същи начин от службите за сигурност.

Обединеното кралство е сред водещите чужди инвеститори у нас с общ размер на инвестициите от над 2.5 млрд евро. Основните отрасли, в които са съсредоточени британските инвестиции са в добив на газ, недвижими имоти, туризъм, търговия и финансови и аутсорсинг услуги и в производствена дейност.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на британски инвеститори в България са дружествата: "Петрокелтик" (Petroceltic) – за добив на природен газ, "Кармако холдинг" АД (Karbo Ltd) – за управление на холдингови компании, "Уилям Хюз България" ООД (William Hughes) – за производство на метални изделия, конструкции и профили, "ESAB" - за заваряване и термично рязане, "Шел България" ЕАД (Shell), "Домейн Бойар" АД (Boyar International) – за производство на вино, "Куестърс Груп" (Questers Group) – аутсорсинг на услуги за управление на персонал, "ГлаксоСмитКлайн" (GlaxoSmithKline) – фармацевтика, "60K" (60K) – център за аутсорсинг на бизнес услуги, "Оргахим" (Orgachim”) - бои, лакове, продукти за строителството, "УИГ" (WYG) – консултантски услуги, "Сортис" (Sortis) – недвижими имоти, "Импириъл Табако България" ЕООД (Imperial Tobacco Group Plc) – търговия с тютюневи изделия и други. Данните са от Агенцията за инвестиции.

Британските инвеститори са привлечени от благоприятния данъчен режим, конкурентите оперативни разходи и добре развитата телекомуникационна и интернет инфраструктура. От съществена важност за избора на България като инвестиционна дестинация е наличието на висококвалифицирани кадри в тези сектор както и доброто ниво и разнообразието на езиковите умения. Влияние върху положителните инвестиционни решения оказват и стимулиращите мерки по Закона за насърчаване на инвестициите, твърдят от Агенцията за инвестиции.

Стокообменът между България и Великобритания не е чак толкова голям, каза Лукарски. Той посочи, че Обединеното кралство е на осмо място в нашия износ.

От 2010 г. българският износ за Острова непрекъснато расте, за да достигне над 1.14 милиарда лева през 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През последните години най-голям дял в износа заемат продуктите на текстилната промишленост – дамски и мъжки костюми, ризи, блузи, прежди, фланели, пуловери и др. Повишава се износът и на някои категории козметични и хранителни продукти, метали, мебели и фармацевтични продукти.

България също така изнася електроника, електротехника и части за машиностроенето и автомобилостроенето, както и хранителни продукти и зърно.

От Обединеното кралство внасяме предимно части за ядрената ни енергетика, автомобили, пластмасови и химически продукти, както и хранителни стоки – месо, риби, кафе, чай и подправки.

Станете почитател на Класа