Главоломни загуби на борсите от $3 трлн. след Брекзит

На 3 трилиона долара се изчисляват загубите на световните борси два дни след решението на британците да излязат от ЕС. Рейтинговата агенция Standard &Poors обяви, че намаля дългосрочния рейтинг на Обединеното кралство от "AAA" до "AA" и определи прогнозата за развитие на британската икономика като негативна.
Негативните тенденции на световните пазари в петък, 24 юни, когато излязоха резултатите от допитането, които показаха, че 52% от участниците в референдума се обявиха за напускането на блока. "Малцина инвеститори очакваха такъв развой на събитията", каза анализатор пред лондонския в. Файнейшъл таймс. Отрицателните тенденции по борсите по света продължиха и през първия работен ден на седмицата. "Вчера много играчи решиха да не рискуват.  
 
Във вторник обаче финансовите пазари оказаха признаци на съживяване. Основният борсов индекс на Великобритания FTSE 100 се покачи с около 1% при отварянето на тръжните сесии. Показателят последва примера и на азиатските пазари, които излязоха на "зелено". Британският паунд днес се покачи с 0,7% спрямо долара. Една лира стерлинг се продаваше срещу $1,33, информира Би Би Си.

Станете почитател на Класа