Финансовият експерт Владимир Сираков посочи подводните камъни на ограничението на плащанията в брой

В много случаи работникът е съгласен на това нещо – плащане в брой, защото получава повече пари, но така се засилва сивата икономика. И обратното. Тъй като работодателят трябва да плаща по-високи осигуровки, вие да получавате по-малко пари. Причината за тази практика е за да се избегне някакъв данък - дали ще е акцизът, дали нещо друго, тъй като те са твърде високи.

 

Това заяви финансовият експерт Владимир Сираков в ефира на Нова телевизия по повод въвеждането на плащане на ръка до 1000 лв от 1 януари 2019 г. По думите на финансиста прагът от 1000 лв е твърде нисък.

 

„Ако искаме да си купим телевизор, какво правят хората, които нямат достъп до тези банкови услуги, които не разбират, например нашите майки и бащи. Те ще са или нарушители, или ще са вкарани в руслото на банковите карти", алармира той.

 

 

„Единственият позитивен ефект е, че ще един малък процент хора ще потърсят алтернативни начини като крипто валутите. Те ще осъзнаят, че няма да плащат банковите такси и банковата бюрокрация", подчерта той. Сираков изтъкна и друг проблем. „И банките, и властта в някакъв смисъл, ще боравят с нашата лична финансова информация - какво сме пазарували, колко пари сме дали и т.н.

Станете почитател на Класа