Асандж получил 50 000 % доходност от биткоин

Създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж твърди, че организацията му е получила 50 000% доходност от биткойни, след като е инвестирала в криптовалутата през 2010 г., и то, благодарение на американското правителство, съобщи CNBC.
В публикуван пруз уикенда туит Асанж пусна графика с цените на биткойна на 18 юли 2010 г. и на 14 октомври 2017 г, взети от сайта CoinDesk. За този период цената е скочила от $0,06 до $5814, което е ръст с 9 689 900 на сто.
Все пак Асандж твърди, че доходността му е само 50 000, вероятно защото е инвестирал във валутата през последните 6 години. Създателят на "Уикилийкс" обяснява, че се е насочил към биткойна, защото американското правителство е накарало компании като Visa и MasterCard "нелегално" да блокират разплащанията към сайта.
През 2010 MasterCard блокира използването на своите продукти за разплащания към "Уикилийкс". По-късно това направи и Paypal.
Затова и Асандж казва, че е насочил плащанията към сайта да бъдат извършвани в биткойни - анонимността е гарантирана, а "сметката" може да се мести навсякъде по света.
"Уикилийкс" е известна с огласяването на секретни правителствени документи. Асандж водеше съдебна битка с шведската прокуратура, кояято го обвини в изнасилване, но преди няколко месеца прекрати производството срещу него. През 2012 г. Асанж получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон и оттогава е "закрепостен" в сградата.

Станете почитател на Класа