МФВ: България да повиши доходите

България трябва да работи за по-ускорено повишаване на доходите. Това е заключението в доклада за България на Изпълнителния борд на Международния валутен фонд след годишните консултации с правителството. Въпреки развитието в последните години, доходите в България все още са на половина спрямо средноевропейските, отчитат от фонда.
От МВФ предупреждават, че демографската ситуация може да доведе до рискове пред фискалната система в дългосрочен план, защото предполага повишаване на бюджетните разходи. Като друг риск в дългосрочен план експертите на фонда сочат потенциалните скрити дефицити, които може да изникнат в следствие на тежкото финансово състояние, в което се намират стратегически държавни предприятия.
Експертите на МВФ посочват като положително постигането на бюджетен излишък в следствие на преизпълнените бюджетни приходи и спестените държавни инвестиции през 2016 година, като очакват подобен резултат да бъде оповестен и за 2017 година. Това обаче се дължи единствено на положителното развитие на икономиката, се допълва в анализа, което означава, че не се изтъкват особени усилия на правителството за повишаване на събираемостта. Въпреки това от институцията препоръчват държавата да потърси начин да започне структурни реформи с цел да улесни достъпа до образование, да повиши качеството му и да предприеме мерки за намаляване на икономическото неравенство, което е над средните равнища за Европейския съюз.
От фонда препоръчват повече инвестиции в здравеопазване и образование и подчертават, че често уменията на хората в трудоспособна възраст не отговарят на нуждите на пазара на труда.
Необходими са още усилия в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, допълват от МВФ.
Именно заради ограничените фактори на растежа (главно на трудовия пазар) МВФ предвижда, че в средносрочен план (до две-три години – бел. авт.) икономическият растеж в България ще се забави до около 2.75% годишно. За тази година обаче прогнозата е БВП да нарасне с 3.8%, като същата предварителна оценка се дава и за миналата година.
Две български банки се нуждаят от допълнителни капиталови буфери, заради нивото на лошите кредити в портфейлите им, съобщава още МВФ. Институциите с нужда от повече капитал са набелязани още през 2016 година, когато се проведе стрес теста на банковата система, но до момента още не са изпълнили изискванията, твърди международната институция. В доклада се казва още, че банковата система е устойчива, но необслужваните кредити остават значително над средното за ЕС.

Станете почитател на Класа