От енергетиката зависи икономиката

От развитието на енергетиката зависи колко конкурентна ще бъде икономиката ни. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред студенти от УНСС.

Тя акцентира колко важна е диверсификацията на доставките на газ. В момента страната ни разчита само на доставките от Русия. Важен стратегически проект за страната и ЕС, по думите й, е проектът с Гърция. Този проект е приет от ЕС като стратегически, според Петкова. Този проект е в топ седем на важните проекти за общността и е наистина голямо предизвикателство, подчерта енергийният министър. Осъществяването му ще доведе до диверсификация на доставките в региона.

Друг важен проект е връзката със Сърбия. За страната ни от значение е интерконектора с Турция.

За газовия хъб Балкан министър Петкова обясни, че страната ни ще стане газоразпределителен център на доставките от различни източници. За да стане той обаче трябва да си свършим работата, каза тя. За да се случи този проект у нас са налице всички предпоставки, увери министърът на енергетиката. В края на 2016 стана факт интерконектора с Румъния, посочи Теменужка Петкова. Полагаме необходимите усилия, изтъкна тя и изрази убедеността, че кабинетът ще постигне целта си за диверсификация на доставките.

За пръв път от години НЕК ще е на печалба. Всеки лев инвестиция в електропреносната мрежа е инвестиция в сигурност, посочи министърът.

Имаме добри отношения с Русия, посочи още Петкова. Доставките са гарантирани, успокои енергийният министър. Друг студент попита дали по-морално е щяло да бъде Бойко Борисов да приеме оставката й. Теменужка Петкова не се смути и разкри стратегията за приватизацията на ЕРП-тата. Според нея няма нищо лошо, че български компании са участвали в сделката за ЧЕЗ. А сделката е по чешките правила. Министърът изтъкна, че се създала политическа истерия около сделката. Приятна изненада за нея била подкрепата към нея.

Станете почитател на Класа