Макрон предлага нови данъци в ЕС

Френският президент Еманюел Макрон предложи нови европейски данъци, които да гарантират независимостта на ЕС.

В реч пред Европейския парламент в Страсбург, посветена на бъдещето на Европа, Макрон заяви, че Франция ще подкрепи облагането на интернет бизнеса, както и въвеждането на плосък данък върху СО2 в ЕС и налог, с който ще се събира от замърсители извън Общността.

Според Макрон новите данъци ще позволят запазването и увеличаването на европейския бюджет след напускането на Великобритания, като така ще гарантират оцеляването на Съюза. Той потвърди, че Париж ще увеличи вноската си към общата хазна и ще подкрепи новите данъци, само три седмици преди очакваното предложение от Еврокомисията за нов дългосрочен бюджет на ЕС от 27 страни.

Френският президент говори за нуждата ЕС да защити своя суверенитет в пет области: сигурност, енергетика, цифров пазар, икономика и храни. Макрон се застъпи за отблокиране на реформите на миграционната политика на ЕС и на Еврозоната и настоя Съюзът да се снабди с модерно законодателство, закрилящо авторските права на творците. Енергийните данъци за външни и вътрешни замърсители ще бъдат начин за увеличаване на ролята на Европа за запазване на климата след обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение. Макрон посочи Съединените щати като "съюзник, с когото имаме много общо", но и като страна, която отрича многостранния подход, промените в климата и свободната търговия.

Другата държава, изрично назована от него, беше Русия в контекста на необходимостта ЕС да бъде единен спрямо рисковете за сигурността му, произтичащи от нея. Пред евродепутатите Макрон настоя за преодоляване на различията между Севера и Юга, старите и нови членки, както и между големите и малките държави. Той разви тезата си, че запазването на европейския демократичен модел е най-добрият шанс за оцеляването на ЕС, който трябва да се противопостави на изкушенията, водещи го към авторитаризъм и национализъм.

Според Еманюел Макрон либералната демокрация е единствената възможност за съществуване на ЕС заедно с водещите й ценности като респект към малцинствата и личната свобода и закрила правата на жените. Страстта към свободата, привързаността към различията, опазването на климата, човешкото здраве и закрилата на частния живот, са ценностите, около които трябва да се обедини Европа, смята френският президент. Той призова гражданите да се включат в дебата за това как да изглежда Европа и настоя политиците да бъдат честни към гражданите. "Хората не се нуждаят от лекции и образование, а от нов европейски проект, който да отговаря на ежедневните им нужди", заяви Макрон.

Френският държавен глава каза, че ЕС не може да продължава както досега, а националните правителства да продължават да винят за всички грешки и провали Брюксел. Според визията на Макрон Европа трябва да се върне към изворите на демокрацията и да обърне гръб на национализма, за да оцелее.

Станете почитател на Класа