Двама нови кандидати за КЕВР

Само 2 са новите лица сред предложените кандидати за попълване на състава на КЕВР. Това са Пенка Трендафилова, която е предложена за комисар в областта на водоснабдяването и канализацията и Едвен Николов – за комисар в областта на енергетиката. Останалите три кандидатури са на досегшни комисари – Ремзи Осман (юрист), Георги Златев (енергетика) и Александър Йорданов (енергетика). И тримата отпаднаха от състава на Комисията при проведения на 4 април жребий. Четвъртият, който отпадна тогава беше Валентин Петков, който сега не е номинира. Крайният срок за внасяне на предложения за попълване на състава на КЕВР от страна на народни представители и парламентарни групи изтче вчера. Един от петимата кандидати ще трябва да отпадне, тъй като овакантените при жребия места са 4 (половината състав на КЕВР, без председателя).

Кандидатурата на Пенка Трендафилова е внесена от Парламентарната група на ПП Воля. Трендафилова има две магистратури – „Икономика и организация на ВиК отрасъла" в УНСС и „Международни стандарти за финансово отчитане и финансов одит" от Стопанска академия „Д.А.Цанов". Професионалната си кариера кандидатът на ПП Воля е започнала като счетоводител, а в последните 16 години е ръководила направление „Финансово-икономическо" във Вик Бургас.

С номинацията на Пенка Трендафилова номинациите на ПГ на ПП Воля стават две, след като на 16 април парламентарната група внесе и кандидатурата на Георги Златев.

Едвен Николов е номинация на Искрен Веселинов, Александър Сиди и Юлиан Ангелов от ВМРО, част от ПГ „Обединени патриоти". Той е завършил „Счетоводство и контрол" в Стопанска академия „Д.А.Цанов". Започва кариерата си през 1998 г. като данъчен ревизор в Стара Загора. От 2001 г. до 2005 г. е бил главен счетоводил в ТЕЦ „Марица Изток -3". Участвал е в прехвърлянето на активите й към новосформирана компания „Енергийна компания Марица Изток 3", в която участие по онова време, освен НЕК, имаха американската „Ентърджи" и италианската „Енел", са посочили вносителите. През 2010-2012 г. е бил ръководител „Вътрешен одит и контрол" в НЕК, а от 2013 г. е развивал собствен бизнес.

Фракцията на НФСБ в ПГ на „Обединени патриоти" пък е предложила досегашния комисар Александър Йорданов. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ремзи Осман е предложение на ДПС, като кандидатурата му, както и сега е за член на КЕВР като юрист. Тя е била внесена още на 5 април, ден, след като беше проведен жребият, в който той беше сред четиримата комисари за прекратяване на мандата.

Както обявиха и вчера, БСП не излъчиха кандиати. След като обяви решението на ИБ на БСП лидерът на лявата партия Коренелия Нинова посочи, че левицата настоява за смяна на модела на управление на подобен тип органи и на вземането на решения от тях.

Кандидатите ще бъдат представени и изслушани от Комисията по енергетика в НС. Тя ще излезе с доклад след изслушването им, но избирането им за комисари ще стане с гласуване в пленарна зала.

Станете почитател на Класа