Златото в портфейла

Финансовият свят приема за аксиома, че златото е най-добрата защита от различни рискове, въпреки че самият благороден метал също е рисков, ако го разглеждаме самостоятелно. Но неговата предвидимост му определя основна роля във възможните сценарии за посрещане на трудностите на финансовите пазари, в зависимост от стратегиите на различните инвеститори. Актуалността на златото като застраховка бе разгледана миналата седмица от Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг" уебинара на "Как да защитим инвестициите си чрез златото".

Характерно за благородния метал е, че от отпадането на златния стандарт в началото на 70-те години на миналия век той се движи на суперцикли. В последните 7 години наблюдаваме мечи пазар, но от 2016 г. се забелязва възходящ тренд. Към момента нивото на съпротива е около 1360 долара за тройунция, като положителните сигнали са налице, но не е задължително покачването да стане бързо. Последният негативен цикъл траеше около 15 години, но това не означава, че и настоящият ще продължи толкова, смята Цачев. Причината е в коренно променената икономическа обстановка. А и в предишния мечи цикъл имаше четири периода на растеж, като последните два продължиха по 3 години. Това дава основание на Цачев да прогнозира, че поне до края на тази година би трябвало ръстът да продължи. Като цел, която да се наблюдава, е нивото от 1600 долара, което според него би маркирало началото на бичи пазар.

Какво определя цената

Според консултанта това, което в момента определя изменението на стойността на златото, е валутният пазар, а цената се движи от степента, в която инвеститорите се възползват от него като застраховка от евентуален борсов спад. В исторически план златото се покачва, когато другите активи падат. Но това не се отнася до всички благородни метали, защото сигурно сте забелязали, че среброто не следва движенията на златото и се представя по-зле. Причината е в масовата употреба на среброто в индустрията (около половината количество се използва като суровина за производство), което го прави чувствително към икономически кризи. За разлика от него индустриалната консумация на злато е в рамките на 10 до 15%, което го прави сравнително неутрално към неблагоприятните събития.
Пет са основните причини за покупка на злато: застраховка от спад на пазарите; защита от геополитически рискове; защита от инфлация; поскъпване на суровините; дългосрочна инвестиция. Към момента основните мотиви за покупки са защитата от борсови катаклизми и политическите рискове. Когато водеща причина стане дългосрочната инвестиция, това ще отбележи началото на цикъла на бичия пазар.

Какви биха били катализаторите на ръст на цената на златото? Повишаващите се политически рискове, като обстановката в Сирия и заплахите за търговска война между САЩ и Китай, са в тази категория. Наблюденията на Цачев обаче показват, че в близкото минало подобни новини рядко са се отразявали на цената интензивно. Което означава, че трябва да се обърне внимание на пазарните фактори. А при тях фактор №1 е покачване на еврото над долара 1.25. "Смятам, че европейската валута ще расте и тази година можем да я видим на нива над долара 1.30. Другият важен фактор са новите дъна на борсите по света, но тъй като не видяхме някакво покачване на златото по време на последната корекция, не бих заложил на това като сериозен фактор, но във всеки случай той стои на дневен ред "казва главният консултант на "Елана".

Как златото намалява
риска на портфейла

Когато говорим за доларови инвестиции като американски акции и фондове, става дума за два риска - единият е доларът да пада, а другият евентуална корекция на фондовия пазар. И в двата случая златото се движи в обратна посока. Но и самото злато е рисков инструмент. То се търгува основно чрез фючърсни контракти, които се предлагат на няколко борси по света. Златото може да се търгува срещу долара или други основни валути по същия начин, както се търгуват валутните двойки, чрез маржин търговия. Третият способ са договорите за разлики върху фючърсните контракти. Други начини са борсово търгувани фондове върху злато, акциите на самите златодобивни компании, както и фондове, притежаващи тези акции. Последните два варианта трябва да се проучват внимателно от инвеститорите, защото особено при по-малките компании човек трябва да знае какъв е потенциалът на съответните находища. А ако проектите са в период на проучване, а не на добив, неизвестните са още повече.

Станете почитател на Класа