Русия и ОПЕК в нов картел

Нов петролен картел между ОПЕК и Русия може да започне работа от 1 януари 2019 г., заяви руският министър на енергетиката Александър Новак по време на енергиен форум в Хабаровск.

Организацията ще се създаде на база появилата се през 2016 г. структура ОПЕК+, като ще запази функцията си да регулира добива на петрол, казва Новак, цитиран от агенция ТАСС. Подробностите ще се обсъждат на министерска среща на страните от ОПЕК и Русия, включително името на новата организация и мястото, където ще е нейното седалище.

В отговор на въпрос Новак потвърждава, че бъдещият картел може да реши да се намали добивът на петрол с цел поддържане на по-високи цени. „Да, при необходимост. Такива възможности (за управляване нивото на добив на страните членки) ще бъдат заложени в съвместното координиране на действията."

Руският енергиен министър коментира още, че не се очаква свръхпроизводство въпреки решението на ОПЕК+ от миналия месец добивите да се повишат с 1 млн. барела дневно. То бе свързано с очакваното намаляване на износа на Иран след възстановяването на американските санкции и затова според Новак може да се стигне и до дефицит.

ОПЕК+ обединява 14 страни от Персийския залив плюс 10 държави извън сдружението, сред които Русия, Мексико и Казахстан. Заедно двете групи контролират 55% от световните петролни доставки и 90% от доказаните резерви, което им дава невиждан от десетилетия потенциал за контрол върху световната икономика. На практика обаче само четири от тези 24 държави имат капацитет да увеличават добива – Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства и Русия. Останалите или работят на предела на производствените си възможности, или секторът им е в криза, или са под ударите или заплашени от санкции, като Иран и Венецуела.

От четирите държави Русия най-много настоява за увеличаване на добивите заради нуждите й от валутни приходи в условията на санкции от САЩ и ЕС. Последно Александър Новак предложи миналия месец, на среща на енергийните министри във Виена, те да се вдигнат с 1.5 млн. барела дневно. Беше постигнат компромис за 1 млн. барела, като Москва продължава да лобира за повече износ. Саудитска Арабия също поддържа такъв курс след налагането на американски санкции спрямо Иран в опит да измести Техеран от пазара.

„Блумбърг" нарича бъдещата организация „Супер ОПЕК" и предупреждава, че тя може да предизвика сериозни размествания в световния петролен ред. Според източници на агенцията при бъдещото структуриране на „Супер ОПЕК" може да се промени действащия сега принцип в ОПЕК – една държава-един глас – и квотите при гласуване да зависят от запасите и добива, което ще даде повече гласове и съответно тежест при решенията на Саудитска Арабия и на Русия.

Според агенцията тези планове изнервят допълнително САЩ. В Конгреса вече се обмисля проектозакон, който да обяви извън законите на САЩ структури, които чрез поддържане на цени или ограничаване на търговията с петрола влияят съществено на пазара в САЩ.

Станете почитател на Класа