Търговският регистър заработи „на място“

ърговският регистър вече работи, съобщиха от Агенцията по вписванията, която го стопанисва. Системата обаче е достъпа само офлайн, на място в офисите на ведомството. През интернет регистърът ще е достъпен след 16 ч. днес.

"Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел е възстановена напълно от днес, 27.08.2018 г. Всички свързани с регистъра услуги вече са възможни на място в Агенция по вписванията и нейните регионални структури. От 16 часа днес всички функционалности на регистъра, възможни чрез достъп до интернет, също ще бъдат възстановени", се казва в официалното съобщение.

На българския бизнес му се наложи да изчака 19 дни, за да научи тази щастлива новина, като през това време управляващите се надпреварваха да гадаят кога всъщност системите ще заработят, а крайната дата все се отлагаше „поради липса на късмет“. 

Сривът в регистъра буквално парализира фирмите в страната, както и работата на банки, нотариуси и адвокати. Крахът на системата взе и главата на Зорница Даскалова, която допреди дни ръководеше Агенцията по вписванията. Нейното място се зае от началника на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Габриела Козарева, която се озова на новия си пост на квотен принцип, отново по линия на „Обединени патриоти“.

Рухването на регистъра дори успя да наруши лятната отпуска на депутатите, които се сбраха на извънредно заседание да разискват казуса, който според опозицията сериозно застраши националната сигурност на страната. В Министерски съвет също бяха проведени редица срещи, но така и не се разбра защо се стигна до дефектиране на четири диска с информация почти едновременно и дали са спазвани през годините нужните стъпки за адекватна профилактика и поддръжка на системите.  От Агенцията по вписванията не съобщават дали има загуба на информация.

До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните. До 3 септември трябва да е готов анализ на потенциалните рискове пред системата и да се изготви план за действие при евентуално реализиране на тези рискове. 

Станете почитател на Класа