Тръмп отхвърли нулевите мита

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за агенция „Блумбърг", че предложението на ЕС да се откаже от мита върху вноса на американски автомобили не е достатъчно.

„Не е достатъчно. Техните потребители са свикнали да купуват техните коли, а не нашите", каза Тръмп, който често е изразявал раздразнение, че вижда мерцедеси по улиците на Ню Йорк.

„ЕС е почти толкова ужасен, колкото Китай, но в умален вид", добави той, цитиран от агенция Франс прес.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че се надява да надделее постигнатата през юли договорка с Тръмп да се работи по ограничено търговско споразумение, което премахва митата, но автомобилният сектор е изключен от него.

Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви вчера в Брюксел, че ЕС е готов да включи автомобилостроенето в евентуално търговско споразумение със САЩ. „Готови сме да сведем до нула митата си, дори върху автомобилите. Всички мита се нулират, ако и САЩ направят същото. Трябва да е взаимно", каза Малмстрьом пред комисия на Европарламента.

Ако Вашингтон наруши споразумението и наложи допълнителни мита за леките автомобили, „тогава и ние ще направим това", каза днес Юнкер пред германската телевизия Це Де Еф (ZDF). Той добави, че ЕС няма да позволи на никой да определя търговските му политики.

Тръмп заплашва да въведе 25-процентни мита върху вносните автомобили и е възложил на търговското министерство на САЩ да проучи въпроса.

Станете почитател на Класа