Слабо увеличение на продажбите на дребно в САЩ

През август продажбите на дребно в САЩ се повишиха много слабо, но след солиден ръст през предходния месец, което е знак, че вътрешното потребление вероятно ще остане добър генератор на икономическия растеж и през третото тримесечие.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през август се повишиха с едва 0,1% спрямо юли, когато обаче скочиха с цели 0,7% (възходяща ревизия от предходна оценка за растеж с 0,5%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на доста по-добро увеличение с 0,4%. Макар и най-слабо от февруари насам, това представлява повишаване на продажбите на дребно за шести пореден месец и тяхно нарастване на годишна база с цели 6,6%, надвишавайки повече от два пъти потребителската инфлация през юли от 2,7%.

Основна причина за по-слабия растеж е понижението при продажбите на автомобили и на части за тях с 0,8% спрямо предходния месец. Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха през август с 0,3% на месечна база, докато изключвайки продажбите на автомобили и на бензин, те се увеличиха с 0,2 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха с 0,1% спрямо юли, когато обаче нараснаха с цели 0,8% (възходяща ревизия от повишение с 0,5%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като „контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Днешните по-слаби данни за август в комбинация със възходящо ревизираните много силни данни за юли сигнализират, че потребителските разходи отново ще се превърнат във важен двигател за икономическия растеж на САЩ и през третото тримесечие, след като през второто тримесечие те нараснаха с цели 4,0% на годишна база, допринасяйки в значителна степен за увеличаването на БВП с 4,1%.

Нарастването на потребителските разходи за шести пореден месец е също така поредно доказателство, че рекордно ниската безработица, растящите заплати и намаляването на данъчни ставки карат американците да харчат повече, като те ще продължават да оказват подкрепа за растежа на БВП на САЩ и през настоящото

Станете почитател на Класа