Иранските санкции вдигат цената на петрола

HSBC алармира, че липсата на резервен капацитет на петролния пазар може да доведе до цени от 100 долара за барел при сорт „Брент". През миналата седмица най-голямата европейска банка ревизира прогнозата си за петролния пазар до 2020 г. заради опасенията от липса на заместител на иранския петрол, след като американските санкции се възобновят през ноември.

„Не предвиждаме изрично цени от 100 долара, но виждаме реални рискове това да се случи", се казва в изявление на банката. HSBC аргументира това си допускане с факта, че вече ще са необходими много по-големи количества от страна на Саудитска Арабия, а ниските нива на оставащия свободен капацитет правят глобалната система силно уязвима. Очакванията, че производителите на американски шистов петрол могат да запълнят „иранската дупка", са напразни, защото те и в момента работят близо до максималния си капацитет.

Банката повиши дългосрочната си прогноза за „Брент" за първи път от 15 месеца на $80/б за 2019 г. спрямо предишната си оценка от $70/б. Освен предстоящите санкции срещу Иран HSBC взема предвид и новите правила на Международната морска организация (IMO), които постепенно ще ограничат ползването на сяра в корабното гориво до 0,5% през 2020 г., което също влияе негативно на пазара.

Последният доклад на ОПЕК, публикуван миналата сряда, показва, че иранската продукция вече пада, достигайки до 3,6 млн. барела през август, което е най-ниското производство за последните повече от две години. Междувременно за същия период Саудитска Арабия е изпомпила почти 10,5 млн. барела.

Ревизираната прогноза на банката съвпадна с подобен подход и от страна на Американската енергийна администрация (EIA), която също повиши ценовите си перспективи през миналата седмица, но доста по-консервативно. EIA очаква суровият петрол „Брент" да се търгува средно 73.68 долара за барел през 2019 г. – ниво, което бе подминато с почти 5 долара още този понеделник, когато търговията се фиксира на 78.34 долара за барел.
Според анализ на S&P Global Platts Analytics петролните пазари ще са напрегнати през четвъртото тримесечие на годината, като политическият риск за доставките на суров петрол остава висок и поради опасенията за спад в производството на Венецуела и възможността за срив в Ирак и Либия. Очакванията на S&P Global Platts Analytics са, че през ноември пазарът ще загуби 1,4 млн. барела ирански петрол, докато HSBC смята, че за този период иранският петрол ще е с около 1,2 млн. барела по-малко. Според доклад на Международната енергийна агенция (IEA) от миналата седмица заради всички тези проблеми ОПЕК може да отмени стратегията си за увеличаване на производството с цел облекчение на цените.

Кога цените на петрола ще достигнат 100 долара за барел (ниво, което не е виждано от 2014 г.), зависи от това колко бързо САЩ и Китай разрешат търговския си конфликт, каза пред CNBC основателят на консултантската компания FACTS Global Energy Ферейдун Фешарики.

Продължаващите сътресения между двете най-големи икономики в света засягат всички пазари, защото може да доведат до забавяне на световната икономическа активност, което ще се отрази негативно и на нефтената и газовата промишленост. „Това, което задържа цените на петрола в момента, са макроикономическите страхове. В момента, в който САЩ и Китай се разберат, цената на петрола има само един път: нагоре", категоричен бе Фешарики.

Станете почитател на Класа