„Фолксваген“ търси нов завод за автомобили и в България

Фолксваген” планира да открие нова фабрика в Източна Европа, а потенциалните местоположения са България, Турция и Румъния, съобщава „Аутомобилвохе” (Automobilwoche).

На 18 ноември шефът на „Фолксваген” Херберт Дайс заяви, че производителят на автомобили търси място за нова фабрика в Източна Европа, където да започне да сглобява „Шкода” и „Сеат” след 2022 г.

 

 

Това става при остра вътрешна борба в компанията. Синдикатът на германските работници във „Фолксваген”, се конкурира с ръководството на „Шкода” за контрола над новия завод.

В него се планира да работят между 4000 и 5000 служители. Като се предвижда на поточните линии да се сглобяват „Шкода Карок” и „Сеат Атека”.

От „Фолксваген” вече потвърдиха, че ще прехвърлят производството на лимузините„Пасат” в Чехия. Но там производството излиза скъпо и се търсят по-евтини дестинации за моделите от по-ниските ценови класове.

Друга възможност е една от фабриките за двигатели на компанията в Полша или Унгария да се преоборудва в завод за сглобяване на автомобили.

Причината за тези действия на „Фолксваген” е преминаването към производство на електрически коли, в което се планира да бъдат инвестирани 34 млрд. евро до 2022 г. Те ще се сглобяват в заводите в Германия.

 

Станете почитател на Класа