Какви са перспективите пред петрола през втората половина на 2019 г.?

През първата половина на годината инвеститорите в петрол се ръководиха от притеснения, свързани с търсенето, ефекта от нарастващото производство в САЩ, по-строгите санкции върху иранския износ и ограниченията в производството от страна на ОПЕК и неговите съюзници, включително Русия.

След като се покачи до 75 долара за барел в края на април, фючърсите върху Брент приключиха юни на ниво от около 67 долара за барел, и то след като през май „черното злато“ отбеляза най-големия си седмичен спад от ноември.

Организацията на страните износителки на петрол се споразумя на 2 юли да удължи ограниченията в производството до март 2020 г., като това ще е един от водещите фактори, определящ цената на петрола през останалата част от 2019 г., коментира Bloomberg.

Някакво развитие в търговския конфликт между САЩ и Китай пък може да промени перспективите за потреблението. След затягането на санкциите срещу Иран от страна на САЩ обаче ислямската република, която е член на ОПЕК, заплашва да наруши доставките през Персийския залив.

„Рисковете около Иран са неизвестната величина, която не само раздвижи петролния пазар извън фундамента, но и го прави изключително хазартен за търговия и прогнози“, коментира за Investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг. Според него, ако се приеме, че Тръмп ще запази подхода на дипломатически натиск, вместо да използва значителните военни средства в региона, ще има постепенно намаление на рисковата премия, което вече се случва. 

Факт е обаче, че в момента производителите на петрол са повече загрижени за търсенето, отколкото за предлагането.

Според анализатори един от ключовите въпроси е колко време ОПЕК ще продължи да губи пазарен дял спрямо САЩ. През минала година САЩ са произвели повече от всяка друга страна, но членките от картела засега не са склонни да оставят цените на петрола да се сринат.

В резултат делът на ОПЕК в световното производство на петрол е намалял от 42,2% през 2016 г. до 39,2% през март, а на САЩ се е повишил от 10,9% на 14,5%, посочва в свой анализ The Еconomist. От изданието посочват, че друг важен въпрос е дали Саудитска Арабия и Русия ще започнат да усещат по-сериозни последствия от ограниченията. Свиването на износа от Венецуела и Иран все пак помогна да се запазят нивата на доставки дори когато американското производство се увеличи.

От анализаторската компанията Wood Mackenzie смятат, че през тази година САЩ ще изпомпват с 1,2 млн. барела суров петрол повече, отколкото през 2018 г. Иран пък се очаква да изпомва с 1 млн. по-малко.

Според анализаторите от Citi споразумението на ОПЕК би трябвало да доведе до допълнително намаляване на запасите през втората половина на годината, а това да повиши цените.

Какви са перспективите пред петрола през втората половина на 2019 г.?

И все пак сигналите за забавяне на световния растеж притесняват инвеститорите, особено след серията разочароващи данни за производствения сектор от различни точки на света и заплахата на САЩ към Европейския съюз за налагане на повече мита.

От Barclays очакват търсенето на петрол да расте с най-бавните си темпове от 2011 г. насам, като през тази година повишението е с по-малко от 1 млн. барела на ден. Morgan Stanley обаче понижи дългосрочната си прогноза за цената на сорта Брент през миналата седмица от 65 до 60 долара за барел.

Според главния инвестиционен консултант на Елана Трейдинг краткосрочните инциденти в Близкия изток или това, което стана с иранския танкер за Сирия, ще напомнят на инвеститорите, че рисковете съществуват и трябва да са готови винаги да ограничат късите си позиции на петролните пазари. Именно това е причината да не се очаква по неговите думи сериозен натиск върху цената до края на годината.

 

1asw2bb

 

Движение на цената на сорта Брент за последните шест месеца

 

Средната прогноза на анализаторите е цената на сорта Брент да достигне 70 долара за барел през четвъртото тримесечие, посочва Bloomberg.

„Срещата на ОПЕК и задълбочаването на връзките с другите страни производителки на петрол, най-вече с Русия, ще осигурят достатъчно стабилна подкрепа на цената, когато тя отново слезе под 50 долара за барел. По-ниски нива са възможни, ако глобалната икономика продължи да се забавя, което е по-вероятно да се случи“, смята Цветослав Цачев. Той посочва също, че рецесия през тази година е по-малко вероятна, затова и евентуалното дъно на петрола ще се ограничи в рамките на 40-45 долара за американския сорт като най-негативен сценарий.

„Икономическите причини и високото производство в САЩ са факторите, които ограничават и потенциала за възход на цената до 65 долара за барел. Това е много широк диапазон на движение на петрола. Той ще бъде постигнат постепенно, като цената в края на годината ще бъде по-близо до долната му граница“, обясни още Цачев.

Магдалена Иванова, редактор Елена Илиев

Станете почитател на Класа