Йорданка Фандъкова: Не искаме да вредим на търговците, а да спасим хората

Ако на пазарите се създаде нужната организация, мерките ще се преразгледат. Всичко зависи от нас. Няма да има тежки забрани, ако правилата се спазват.

Това заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев направи проверка на Женския пазар в София, за да провери организацията, след хаоса през уикенда, който наложи и строги забрани и затнваряне на пазари. Още вчера стана ясно, че те ще бъдат отворени, ако мерките срещу разпространението на коронавируса се спазват и хората са отговорни.

"Моля хората търпеливо да изчакват на КПП-то. Да влизат на части. Да носят задължително маски и да не ги слагат под носа си, защото така няма смисъл. 90% от хората в столицата спазват правилата. Но в края на краищата заради малкия процент нарушители рискът за всички е много голям. Затова контролът трябва да е сериозен. Никой не иска да навреди на търговците. Искаме да запазим живота на хората", заяви категорично Фандъкова.

По думите и вината за затварянето на пазарите е на всички присъставщи там през уикенда, когато бяха установени големите нарушения.

"Видях с очите си търговци без маски, които философстваха. Видях огромни групи хора, струпани на едно място. Ясно е за всички, че това е рисково. Не е толкова трудно да се опитаме да сме отговорни", коментира още столичния кмет.

Не е ясно обаче какво ще е бъдещето на търговците и производителите, засегнати от затварянето на пазарите. Фандъкова обяви, че Столичната община е подготвила мерки, които ще бъдат гледани на комисия днес. Те предвиждат да не се плащат наеми за времето, в което търговците не са работили. Това ще важи и за пазарите.

Задължителната дезинфекция на блоковете е задължиение на етажната собственост, обясни още Фандъкова.

"Те имат ангажимента. Начинът за дезинфекция ще го решат самите хора. Домоуправителите са тези, които могат да помогнат. Районните кметове са тези, които трябва да следят. София е голям град. Няма как всяка площадка да се следи. Това е невъзможно. Трябва да осъзнаем, че всичко е за нашето здраве. Колкото сме по-отговорни, толкова по-бързо ще паднат мерките", заяви още Фандъкова.

Тя обясни, че целият ресурс на СДВР е впрегнат, за да се следи спазването на правилата и заповедите на здравния министър Кирил Ананиев и Националния оперативен щаб.

"Санкции ще има, защото трябва да сме безкомпромисни. Нарушаването на правилата не вреди само на нас, а е опасно за околните", категорична беше Фандъкова.

Станете почитател на Класа