Спад в търсенето на лекарства, прогнозират фалити на аптеки

Лекарствата имат разрешено увеличение не по-голямо от това на инфлацията, обясни Николай Костов

 

Добре известна е връзката на българите с феноменът, наречен "самолечение". Той пък в директна връзка с индивидуалното  поставяне на диагнози от хора без специалност и компетенции. Сега обаче си имаме и конкретика, която показва повишен интерес и цени на повече от 80 лекарства, продавани без рецепта. 

Лекарствата имат максимални цени и е разрешено увеличение не по-голямо от това на инфлацията, каза за "България сутрин" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов и допълни: "Има лекарства, които не са си вдигали цените 4-5 г., не бих казал, че има голям проблем, защото всяка година това се случва. Съвсем нормално е".

"Има лекарства, които са увеличени от януари, с повишение от март, но заявленията за цените са подадени доста преди това, защото процедурата е тежка и изисква поне 2-3 месеца. У нас има над 6000 лекарства, а са повишени цените за 83", обясни той.

По думите му се е появил дефицит на някои активни вещества в някои таблетки, сиропи заради бавното транспортиране, корабите са били заменени със самолети, което е много по-скъпо като вид транспорт.

"Един единствен полет имаше на ден от Шанхай", посочи още той за Bulgaria ON AIR.

Имало пик на търсенето на медикаменти около средата на март, но сега заболеваемостта е рекордно ниска, защото маските пазят и от други вируси, лекарствата си стоят, което ще доведе до фалит на някои аптеки. 

"Има спадове, в моловете, по морето, освобождават се хора", обясни събеседникът.

По думите му хидроксихлорохин се е появил в аптечната мрежа преди седмица у нас, но в последните дни хората са се успокоили и не купуват каквото и да е. Не можело да се купува безразборно. Обикновените маски са понижили цените си от 2 лева до 1 лев в момента, а пазарът е презадоволен. Единствено има нужда от ръкавици.

Станете почитател на Класа