Симеон Дянков: Няма повече буфери в бизнеса

Симеон Дянков: Няма повече буфери в бизнеса
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    06.01.2021
  • Сподели:

Предстоят 3-4 тежки месеца за българската икономика. Големите ни търговски партньори - Великобритания, Германия, Франция, обявяват сериозни мерки и това ще повлияе върху всички сектори. Трудностите с ваксинирането вървят нагоре. Инвестициите в България през миналата година се свиха с 60%. Не останаха буфери в бизнеса. Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков. 

 

Той подчерта, че както настоящото, така и следващото правителство трябва да мисли не за дефицита в бюджета, а къде да се похарчат разумно повече пари, за да може по-голяма част от работните места да се запазят.

 

Дянков е категоричен, че несигурността за бизнеса ще се задълбочава, защото ще има много по-малко инвестиции в целия свят, особено в Източна Европа.

 

„В света като цяло трябват повече фискални мерки. Следващото правителство ще използва актуализация на бюджета и тя ще бъде в посока секторни политики. В следващите две-три години очаквам промяна в данъчната политика и ще има повече и по-тежки данъци“, каза той и добави, че голямо влияние върху икономиката на България ще окаже и Brexit.

 

Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа