2021 г. - рекордна за стокообмена между България и Германия

2021 г. - рекордна за стокообмена между България и Германия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.01.2022
  • Сподели:

Възможно е 2021 година да се окаже рекордна за стокообмена между България и Германия. Това прогнозира Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По думите му пандемичният шок на 2020 г. е превъзмогнат. 

 

„Данните от деветмесечието на 2021 г. показват, че стокообменът между България и Германия е 7,3 млрд. евро. Ако това темпо се отчете и през последните три месеца от годината, то може да очакваме нов рекорд, който да премине границите на 9 млрд. евро, което никога досега не се е случвало“, посочи той. И припомни, че 2019 г. беше година на абсолютен рекорд на стокообмена между двете страни - 8,5 млрд. евро. През 2020 г. имаше спад до 8,2 млрд. евро, коментира Василев. По думите му българският износ към Германия продължава да се развива изпреварващо.

 

Износът на България за Германия достига рекордно ниво въпреки епидемиите -  Novinite.com

 

Инвестиционният интерес към България не е секнал, каза още гостът, уточнявайки, че малките и средни предприятия продължават да показват интерес.

 

Браншът на поддоставчиците на автомобилните производители е може би най-модерният отрасъл. За жалост всички те страдат от проблемите във веригите за доставки, най-вече при полупроводниците, но дали ще се изместят производствата, е трудно да се каже, защото това е свързано с много капиталовложения. "Но ние сме силни в IT бранша. Това е един от водещите браншове. Доста немски фирми направиха IT хъбове в България, например Commerzbank, Kaufland и Lidl се обединиха и имат едно дружество ъ. В IT бранша има достатъчно потенциал", коментира Василев.

 

Кои са компаниите, носители на тазгодишните награди на Германо-българската индустриална търговска камара?

 

 

 

Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Станете почитател на Класа