Трус на пазара на горива в разгара на енергийната криза

Трус на пазара на горива в разгара на енергийната криза
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.09.2022
  • Сподели:

Трус на пазара на горива в разгара на енергийната криза. „Лукойл-България" е прилагала ценова преса спрямо конкурентите си при търговията на едро, обявиха от Комисията за защита на конкуренцията.

 

 

Поведението на „Лукойл" би могло да засегне потребителите, отчита комисията, но не дава окончателно становище дали това е така, тъй като днешната й позиция не окончателно решение. На този етап от проверките е констатирано, че: Дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите", посочва в позицията си антимонополният орган.

Според Комисията това поведение на "Лукойл" е стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива с цел засилване на господстващото му положение на пазара. От компанията уточниха, че на този етап на са получили официални документи от КЗК и затова не могат да коментират твърденията в детайли, но уточниха за bTV: "Дружеството наистина премахна количествените отстъпки и по този начин даде достъп до най-добрата си цена за всички клиенти на едро, независимо от обема на купуваните от тях продукти.

По този начин не само големите едрови търговци, но и всички участници на пазара на едро, в това число крайните потребители, получават най-ниските възможни цени, единни за всички участници на пазара". Валентин Златев вече не е част от „Лукойл-България" Към момента няма информация дали той сам е решил да се оттегли, или е отстранен До 2 месеца "Лукойл-България" може да представи възражения и да бъде изслушана в комисията. След това КЗК ще преценява окончателно има ли нарушение или не. Ако бъде доказано погазване на правилата, компанията може да бъде санкционирана с до 10 на сто оборота за предходната година. От Петролната и газова асоциация също не коментираха определението на комисията.

Станете почитател на Класа