Как може да се насърчи трансграничният туризъм между България и Гърция?

Как може да се насърчи трансграничният туризъм между България и Гърция?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.02.2023
  • Сподели:

България и Гърция са съседни държави с дълга история и двете дестинации могат да привличат много туристи чрез трансгранични туристически пакети, смята Атанасиос Цонис, зам.-областен управител по въпросите на туризма на гръцкия регион Източна Македония и Тракия.

 

 

В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria той препоръча развитието на инфраструктурата, което ще подпомогне процеса. Устойчивият туризъм също е начин, по който двете държави могат да си сътрудничат, за да се привличат повече туристи и да развива съвместен, общ туристически продукт, допълни той. 

Събедедникът отбеляза, че регионът на Източна Македония и Тракия привлича туристи чрез насърчаване на местните фестивали, които включват културни събития, подчертава се и важността на местните археологически музеи. Цонис допълни, че регионът предлага много предимства за туристите, включително природните дадености - езера, гори, планини, плажове, реки. "Имаме над 400 плажа в региона и два острова - Тасос и Самотраки… Регионът е лесно достъпен по въздух, чрез жп линии, както и по шосе. Само за няколко часа може да се стигне до България, а и цените ни са доста достъпни", уточни той.

По думите на Цонис създаването на целогодишен туристически продукт изисква съобразяване с много фактори и много планиране. "Трябва да се използват уникалните дадености и възможностите на различните дестинации. Трябва да се осигурят дейности, както на закрито, така и на открито, да се подчертават възможностите за дейности извън сезона, като разходки в планините. Това става чрез партньорства с местните бизнеси. Мисля, че дестинация като Източна Македония и Тракия може да привлича туристи през цялата година и така да се подкрепя икономиката", коментира Атанасиос Цонис.

Повечето туристи в региона към момента идват от съседните държави - България, Турция, Сърбия и Румъния, сподели гостът. "Другите посетители са европейци от Германия, Франция, Обединеното кралство.

Станете почитател на Класа