Кузман Илиев: Дефлация няма да видим

Кузман Илиев: Дефлация няма да видим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.09.2023
  • Share:

Новите количества суровини от Украйна притесняват нашите земеделци. Истината е, че ние трябва да се адаптираме, защото те ще минават оттук. Това каза председателят на Съюза за стопанска инициатива Кузман Илиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

 

 

По думите му дори забраната за внос да остане, цените на зърното ще останат относително ниски. Печеливши от по-големите количества украинска продукция на европейския пазар се оказват крайните потребители заради падането на цените на суровините, обясни той. „Дефлация няма да видим, това да падат цени. Но добрият икономически анализ казва, че ако има повече количества, то цената най-малкото няма да се покачва толкова, колкото би се покачила, ако ги няма тези количества", допълни Кузман Илиев.

В момента цените продължават да растат, но с по-бавни темпове. Свидетели сме на стагфлация на някои европейски пазари - икономиката се забавя, а цените остават високи. „В един момент може да дойдат проблеми на пазара на труда, да има доста безработни. Има един голям продоволствен проблем, който касае не само нас, а Африка и Близкия изток", предупреди Кузман Илиев.

Бившият заместник-министър на икономиката Димитър Маргаритов заяви, че за потребителите най-добра ситуация би била тази, в която има максимално конкурентна среда във вътрешния пазар. „Чисто пазарно, ако има по-конкурентна цена на пазара, би трябвало да се стигне до понижаване на цените. Дали това ще се случи предстои да видим", добави Маргаритов.

Основен приоритет на управляващите трябва да бъдат системните проблеми, а не решаването им на парче. „И числата показват, че индустриалното производство в България се забавя, от една година насам БВП върви надолу. Според „Евростат" България вече е последна по ръст на индустриално производство в ЕС. Т.е. важното нещо, с което би трябвало да се заемат управляващите, ако имат намерение по-дългосрочно да гледат на макро и микроикономическите ефекти по отношение и на икономическите субекти, и на потребителите, трябва да бъдат насочени към натрупаните с години, но нерешени проблеми на земеделците и производителите в други сектори", коментира Димитър Маргаритов.

Станете почитател на Класа