Кампания обяснява за ползите от въвеждането на еврото у нас

Кампания обяснява за ползите от въвеждането на еврото у нас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.10.2023
  • Сподели:

Присъединяването на България към еврозоната ще помогне за повишаването на доходите на хората. Това е едно от посланията, записани в комуникационната стратегия за присъединяването на страната ни към единната европейска валута, гласувана по-рано през седмицата.

 

 

Тя ще включва три фази на разяснителна кампания за ползите от въвеждането на еврото у нас.

Присъединяването към еврозоната има редица ползи, сред които са повишаване на ефективността на пазара на труда, заетостта, високи нива на икономическа активност, трудова интеграция и доходи, пише още в посланията от разяснителната кампания. Еврото ще помогне на домакинствата и фирмите по-лесно да прогнозират разходите си по лихви, ще намали цената на дълговото финансиране, което ще остави свободен ресурс за други цели. Според изследвания, в държавите, въвели еврото, намалява външната миграция.

Сред останалите ползи са ускорен растеж на брутния вътрешен продукт, повече конкурентоспособност за бизнеса при износ и много други. Присъединяването към еврото не означава отказ от суверенитет, а напротив – дава повече възможности за участие при формирането на общите решения за еврозоната, отколкото условията на валутен борд, пише още в комуникационната стратегия. Тя ще бъде разгърната на три фази. Ще бъдат формирани отделни целеви групи, с които да се обхване цялото общество. Предвижда се и създаването на допълнителни комуникационни канали, на които да се отговаря на различни въпроси.

Станете почитател на Класа