Шефът на ЕСО: Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на ЕК

Шефът на ЕСО: Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на ЕК
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.10.2023
  • Сподели:

Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската комисия. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

 

 

Той коментира наложеното от президента вето върху Закона за енергетиката, който включва заличаването на НЕК като търговец.

"Премахването на НЕК като обществен доставчик е едно от изискванията на ЕК в реформата, свързана с либерализацията на пазара на едро. Какво представлява тази реформа - всички производители на електрическа енергия трябва да бъдат поставени при едни и същи пазарни условия. Т. е. не трябва да има определяне на квоти от КЕВР, които да поставят определени производители в по-преференциални условия пред други, не трябва да има задължително изкупуване и т.н. Всички тези реформи са свързани с изпълнението на един регламент на ЕК още от 2018 г.", обясни Цачев.

Той заяви, че Мариците не са застрашени, защото производството им не е ограничено, стига да имат достатъчно добра пазарна цена. Според Ангелин Цачев на този етап страната ни има достатъчно електрическа енергия за нуждите на българските потребители.

Станете почитател на Класа