Светлин Танчев: България ще влезе в рецесия до края на годината

Светлин Танчев: България ще влезе в рецесия до края на годината
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.11.2023
  • Сподели:

"151 млн. лева е цената на вчерашните избори по данни на ЦИК. Цялата сума за избори в последните две години е над 600 млн. лева. За съпоставка - целият бюджет на Социалното министерство е около 2 млрд. лева”.

 

 

 

Това заяви икономистът Светлин Танчев в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS. Той изтъкна и натоварването върху МВР по време на изборите. „Това от една страна струва пари, от друга страна – полицията не може да реагира на проблеми, които се появяват тогава”, каза икономистът.

Той смята, че е добре да спре партийната субсидия. „Аз съм радетел на западната идеология, по-скоро – американската, където има ясно законодателство за лобизъм и е ясно всеки политик какви цели преследва. За да минем на този модел, трябва да има Закон за лобизма”, каза Танчев. За нашите географски ширини е удачна политическата система, по-прозрачно ще бъде да минем на 100% такъв вариант, обясни той.

За икономическите тенденции Танчев очаква, че до края на годината България ще мине в рецесия. „Хубаво е, че инфлацията се овладява, но всичко върви към свиване. На световните борси горивата поскъпват, държавите свиват брутния си вътрешен продукт. Всички централни банки са убедени, че няма да позволят инфлацията да се увеличава”, обясни той.

Танчев не вярва, че България ще успее да влезе в еврозоната. "Ако сега бяхме в еврозоната, вече щеше да има протести с искане правителството да се намеси и да намали лихвите. Големият проблем в България е, че не реформирахме образованието", заяви бившият депутат. Според него отиването на ресторант, отиването до магазина също е вид гласуване.

Танчев е категоричен, че водещия приоритет в България трябва да е образователната система. Ако няма манталитет кое е правилно и кое – не, няма просперитет, смята той. „На Запад самото общество те гледа странно и не смееш да хвърлиш цигара на улицата”, допълни Светлин Танчев.

Станете почитател на Класа