Готови ли сте да работите за по-малко, но в по-екологична фирма?

Готови ли сте да работите за по-малко, но в по-екологична фирма?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.11.2023
  • Сподели:

Представете си да управлявате компания, която постоянно привлича интелигентен, квалифициран персонал, готов да работи повече и по-дълго за 15 процента по-малко от това, което би могъл да спечели, вършейки същата работа другаде.

 

Говоря за адвокати, рецепционисти, служители по човешки ресурси и IT работници, пише колумнистката на Financial Times Пилита Кларк. Хора на работни места, които съществуват във всякакви компании и всякакви сектори.

Звучи ви невероятно? Не и ако вярвате на учените в Европа, които са открили това, което наричат „екологичен фактор при заплатите“: главно по-ниски заплати, получавани от хора в по-екологични фирми.

Тези служители печелят между 9% и 15% по-малко от колегите си, вършещи същата работа в петролни компании, добивни групи или други по-малко устойчиви бизнеси, установиха изследователите. Интересно е, че разликата се е увеличила от 2001 г. насам.

„Тя расте, което е в съответствие с идеята, че предпочитанията за опазване на околната среда се засилват с течение на времето“, казва съавторът Филип Крюгер, професор по отговорни финанси в Университета на Женева.

Разликата в заплащането също така е по-голяма за работници с високи когнитивни умения, като памет и способност за решаване на проблеми, както и с некогнитивните способности, които работодателите все повече ценят: постоянство, мотивация, социални умения.

Какво означава това за днешните бизнес лидери? Вече знаем, че хората са по-склонни да приемат по-ниски заплати за работа, която смятат за сериозна.

Проучването, което Крюгер и колегите му са направили, предполага, че това включва екологично значима работа и установява размера на отстъпката в заплатите. Но може ли „зелената“ разлика в заплатите да се обясни с нещо различно от желанието за спасяване на планетата?

Изследването, което все още предстои да бъде публикувано в рецензирано списание, се основава на изключително подробни данни от работодатели и служители в Швеция, страната на екологичната активистка Грета Тунберг и движението срещу самолетните полети flygskam (букв. срам от летене).

Богатството на използваните данни, които датират от 90-те години, е привлекателно за изследователите. Има ли значение, че идват от страна с дълга история на екологични действия? Може би, но проучване от 2021 г. на Института на IBM за бизнес ценности сочи, че зелената разлика в заплатите съществува и извън Швеция.

Проучването показа, че над две трети от работниците в девет държави, включително САЩ, Китай, Германия и Бразилия, са по-склонни да приемат работа в екологични и социално отговорни организации - и почти половината биха приели по-ниска заплата, за да работят на такива места.

И така, какво точно е екологично устойчива фирма? Крюгер и колегите му са използвали три различни мерки, за да определят това: емисиите на парникови газове на организацията; екологичният ѝ рейтинг според MSCI (глобалният съставител на индекси); и проучване на това, което хората смятат за екологично устойчива индустрия.

Проучването показва, че секторите, оценени като най-устойчиви, включват рециклиране, научни изследвания и здравеопазване. Най-малко зелените са петролните и въгледобивните компании, както и производителите на автомобили.

Всяка от трите мерки доведе до една и съща констатация: работниците във фирми с по-високи екологични оценки или по-ниски емисии на парникови газове получават по-ниски заплати. Обратно, фирмите, претърпели ESG (движението за отчитане на екологичните, социални и управленски фактори – бел. прев.) скандал, обикновено увеличават заплатите - обикновено с около 6,5 процента - през следващата година.

Може да кажете, че има някаква справедливост в това тези фирми да плащат финансова санкция, под формата на по-високи заплати, за това, че са вредни за околната среда или обществото.

Но заетостта в екологична фирма има и тъмна страна. Оказва се, че служителите в по-устойчивите сектори работят по-дълго, често 50 или 60 часа на седмица. Тогава вероятно не е случайно, че те ползват повече болнични и е по-вероятно да попаднат в болница.

И все пак мисля, че общото послание тук е ясно, отбелязва авторката.

Набирането и задържането на умен, трудолюбив персонал вероятно ще бъде по-лесно и по-евтино - поне що се отнася до заплатите - ако бизнесът е наистина екологично устойчив.

От друга страна, да се преструвате на по-екологични, отколкото сте в действителност, може да е по-проблемно, отколкото си мислите. Юридическа фирма, която, да речем, парадира със своята загриженост за околната среда и принадлежи към една от множащите се адвокатски групи за нетни нулеви емисии, ще има много разочаровани в своите редици, ако продължава да помага на петролните компании да спечелят климатични съдебни дела. Фирма, която води такива дела, от друга страна, може да се радва на точно обратния ефект.

Станете почитател на Класа