Асен Василев: Не съм магьосник

Асен Василев: Не съм магьосник
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.11.2023
  • Сподели:

Финансовият министър не е магьосник. За да се намерят средства, те трябва да бъдат взети отнякъде другаде. Те не излизат от въздуха. Така финансовият министър Асен Василев отговори на журналистически въпрос относно искането на синдикатите за повече средства в държавния бюджет за увеличение на възнагражденията в структури и агенции в бюджетната сфера. Коментарът си той направи след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха обсъдени проектите за Закон за държавния бюджет за 2024 г., Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г.

 

 

По време на дебата синдикатите коментира, че има очаквания за допълните пари за възнаграждения. Вчера от Конфедерацията на независимите синдикати в България посочиха, че искат още между 600 и 700 милиона допълнително за заплати. От синдиката считат, че има недофинансиране на работещи в здравеопазването, образованието, земеделието и градския транспорт.

Пред журналисти след края на НСТС Асен Василев коментира още, че въпреки че минималната работна заплата (МРЗ) в България ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., то тя ще остане най-ниска в региона. Министърът каза, че МРЗ в Сърбия, Черна гора, Румъния, Република Северна Македония е по-висока.

По рано днес социалните партньори не постигнаха единодушно съгласие по проекта за държавен бюджет за 2024 г. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) коментираха по време на заседанието, че виждат отстъпление от заявката за реформи и това е причина организацията да се въздържи от подкрепа на законопроекта за държавен бюджет. Българската стопанска камара също се въздържа от подкрепа. От Българската търговско-промишлена палата изразиха позиция, че са склонни да подкрепят проекта. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се въздържаха като цяло от подкрепа, макар че има неща, които иначе одобряват. Съюзът за стопанска инициатива не подкрепи законопроекта за държавен бюджет.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подкрепят проекта, но под условие. Като направи уточнението, че не е извиване на ръце, президентът на синдиката Пламен Димитров каза, че работещите в няколко сектора са готови за протестни действия. Той посочи очакванията за ръст на възнагражденията в някои сектори като земеделието и транспорта. От Конфедерацията на труда "Подкрепа" подкрепят проекта на държавен бюджет.   

Обсъдени бяха и проектите за бюджети на здравната каса както и на ДОО.

Станете почитател на Класа