Сладкото полудя: Прозрачно парче торта удари 10 лева, баклавата - "златна"

Сладкото полудя: Прозрачно парче торта удари 10 лева, баклавата - "златна"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.11.2023
  • Сподели:

Насладата за сетивата - торти, баклавички и всякакви сладки изкушения са на път да се превърнат в лукс за средния потребител, шамаросан от „солените” им цени. Дори най-обикновените локумки и бисквитки по пекарните са с цифри, умножени по 2 и големи количества почти никой не купува, дразнят се търговците. Цените на тортите растат паралелно с изтъняването на парчетата до почти прозрачни порцийки, гневни са купувачите.

 

 

Да похапнеш парче торта навън– каквато и да е, няма как да стане за под 6 лева. Парчето масово струва над 7 лева, даже и в най-обикновените кафенета. Само в най-евтините сладкарници вече може да опиташ торта за под 5 лева, което е цяла случайност, и то със съмнително качество.

Дори народните сладкиши, като плодови и крем пити, саварини, толумби и курабийки вече са твърде  скъпи - 1 парче струва около 4,50 лв., а любителите на сладостите се чудят на наглостта на търговците, които ги тъпчат с материали-боклуци.

Ако все пак решите да хапнете „Гараш”, Бисквитена торта, тирамису или парче „Червено кадифе”, пригответе си минимум 6 лева, ако имате късмет. Като платите и кафето, което масово вече се предлага за по 3 лева чашата, безпроблемно закръгляте десетачка.

В по-скъпите сладкарници пък парчето торта може да ви струва и до 10-ина лева. Напоследък обаче никъде не получавате апетитно парче, а изтънено, абсолютно „гурме”.

Повечето търговци са се изхитрили и пробутват сладкишите като „Био”, „веган” и подобни и тогава цената скача на 8-9 лева за бройка. 

Народната толумбичка, например, вече никак не е народна – 1 бройка върви по 2,50 лв. и в най-непретенциозните сладкарници. 5 лева струват 250 гр. в кутийка в хипермаркета, но вкусът им не е особено добър, заради натъпканите вътре подсладители.  

Реването пък вече се предлага за 3,50 лв., макар доскоро да струваше под 2.

Ако решите да купите цяла торта, това ще е истинско изпитание за джоба ви. Големите торти от 12-16 парчета ще ви струват със сигурност над 45 лева, а ако има повече плодове – малини, ягоди или киви, сложете още 10-ина лева към цената. В луксозните сладкарници обаче големите торти вървят по 80-100 лева. Ако пък решите да купите детска торта с украса, надписи и фигурки, пригответе си над 150 лева.

Затова и напоследък повечето хора предпочитат да си купят торта за празник от хипермаркетите, където цените са далеч по-нормални. За 20-ина лева може да се купи малка торта от всички известни видове – Гараш, „Червено кадифе”, Френска селска и тн. Неизвестно е обаче с какви материали са направени. Със сигурност, вътре няма био захар и прясно масло.  

Торта „Червено кадифе” пък може да си купите за 15-ина лева в големите магазини, макар да е малка като обем – със 7-8 парчета.

Малката „Френска селска” пък се предлага за 17 лева.

Любимите на всички турски баклавички също са ударили тавана - - продават се на доста „солени” цени – 100 грама вървят по около 2,50-3 лева, и то не на скъпите места. Ако баклавата е с орехи, е по-евтина, ако е с шам фастък – струва повече.

За жалост, солените лакомства не са по-евтини. Обикновени соленки вървят по 2,80-3 лева за 100 грама. Напоследък така актуалните с пармезан и с лимец пък удариха 4 лева за същия грамаж.

Всякакви гевречета, сусамки и други солени изкушения вървят по минимум 2 лева за 100 грама. Обикновен симид пък вече се предлага за не по-малко от 2,50 бройката.

В скъпарските сладкарници нещата са направо страховити.

Миниатюрно трюфелче, забодено на клечка ви изблиза 4 лева, 6 лева струва парче кекс, а парче торта – 10-ина. Да ви е сладко!

Станете почитател на Класа