Юлиян Попов: 100% безплатното саниране свърши

Юлиян Попов: 100% безплатното саниране свърши
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.11.2023
  • Сподели:

В началото на декември ще са ясни жилищните блокове, които ще получат 100% от средствата, необходими за санирането им. Това съобщи регионалният министър Андрей Цеков.

 

 

“Критериите за жилищните сгради бяха обективни, но кандидатстващите са три пъти повече от наличните малко над 1 млрд. лв. по плана за възстановяване и устойчивост. Неуспелите да се класират имат възможност да кандидатстват за втория етап, в който подпомагането е само 80%, а останалите пари трябва да намерят собствениците. При промишлените и административните сгради няма да има такъв проблем, защото там кандидатите са по-малко от наличните средства”, каза министърът.

След този етап проектите за подобряване на енергийната ефективност на сградите ще се поемат от Националния декарбонизационен фонд, който се управлява от енергийното министерство, каза Цеков. Фондът трябваше да се създаде до края на годината със закон и в него да се отчисляват средства от различни замърсяващи околната среда дейности.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов посъветва кметовете да мислят повече за следващите етапи на санирането. “100% безплатното е тотално несправедливо и неефктивно и ако срещате проблеми да убедите хората, че трябва да осигурят част от средства, ми се обадете. Съществуват много финансови инструменти, които да осигурят тези липсващи 20-30% от парите за саниране. Всяка банка например може да отпусне подобни кредити, които да се изплащат от разликата между сметките за отопление преди и след санирането”, каза той.

Съществуват и т.нар. ЕСКО фирми, които поемат изцяло санирането на сгради чрез сключване на дългосрочни договори за изплащане през енергийното спестяване, посъветва министър Попов.

Станете почитател на Класа