Цените на едро тръгнаха надолу

Цените на едро тръгнаха надолу
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.12.2023
  • Сподели:

За първи път от края на лятото на миналата година насам цените на производител, които са индикатор накъде се движи инфлацията, падат.

 

 

На месечна база през октомври общият индекс намалява с 0,6%, а в сравнение с година по-рано са с 20,1% по-ниски, сочат данни на НСИ, публикувани в четвъртък.

Тези индекси са различни за вътрешния и външния пазар. Докато при предприятията, работещи за износ, производствените цени намаляват само със 7,8% в сравнение с година по-рано, то за вътрешния пазар понижението е с 25,9%. Причината е преди всичко в енергийните цени. На годишна база те са намалели с 47,9 на сто, следвайки тенденцията на борсите за ток и газ, където купуват фирмите.

Спрямо октомври 2022 г. има съществено намаление на производствените цени за вътрешния пазар и в химическата промишленост - с 28,5%, и в производството на метали - с 11%.

Предходният спад на производствените цени в средата на 2022 г. също се получи в условията на силно намаляващи борсови цени на тока и газа. Тогава борсовата цена на тока у нас за първи път падна под долната граница от 250 лв. за мегаватчас, която бе определена от правителството като ниво, над което фирмите получават компенсации от бюджета.

Предварителните данни за инфлацията за ноември, публикувани в четвъртък от Евростат, също показват значително намаление - годишната вече е 2,4% средно за еврозоната и е най-ниската от 28 месеца насам.

“При това спадът на инфлацията е широкообхватен - във всички продуктови групи и в почти всички страни. Това директно отрича твърденията от предходната година, че Европа е изпуснала инфлацията от контрол и че тя ще спадне много трудно и много бавно. Всъщност инфлацията си отива по-бързо, отколкото се появи, което е логично при инфлация, предизвикана от шок в предлагането”, коментира старши икономистът на институт “Отворено общество” Георги Ангелов в свой пост във фейсбук. “Нещо повече, инфлацията в еврозоната е по-ниска отколкото в САЩ и Великобритания”, написа той.

Станете почитател на Класа