Яйцата пак поскъпнаха, минаха 50 стотинки бройката

Яйцата пак поскъпнаха, минаха 50 стотинки бройката
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.12.2023
  • Сподели:

За изминалата седмица яйцата са поскъпнали средно с 2 стотинки за брой на едро и на дребно, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и на правителствения сайт foodprice.bg . Брой от кокошите вече струва над 50 стотинки в магазините, като най-скъпо си купуват яйцата в областите Русе, Пазарджик, Търговище и Пловдив, в които цената им е дори 53-54 стотинки за брой.

 

 

Средно в страната едно яйце, при това не е от най-големите размери, а “М”, можете да си купите за 49 стотинки в магазини, като най-изгодно е да го направите в Разград, където цената е чувствително по-ниска и яйцата с размер “М” вървят средно по 40 стотинки за брой на дребно.

В областите Кюстендил и Благоевград се търгуват също по-евтино в сравнение с останалата част от страната - по 41 стотинки за брой. Поскъпването и на едро, и на дребно на яйцата в страната само за последните 7 дни е с 5-7 на сто.

Колко струват яйцата в 7-те държави за сравнение, за които уж правителственият сайт трябваше да публикува информация, за да бори спекулата, не е ясно, тъй като данните от месеци не се попълват, след като стана ясно, че не българите не просто са с една от най-ниските покупателни способности в ЕС, но и плащат едни от най-скъпите хранителни стоки. Така колко струват яйцата, а и другите основни хранителни продукти в Австрия, Германия, Гърция, Румъния, Словения, Франция, Хърватия и Чехия остава “държавна тайна”.

Станете почитател на Класа