Експерт настоява за големи данъци и глоби за собствениците на необитаеми жилища

Експерт настоява за големи данъци и глоби за собствениците на необитаеми жилища
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.12.2023
  • Сподели:

Много от необитаваните жилища у нас са годни за живеене. Има и такива, които се рушат, коментират от "Хабитат България. Те са частно притежавани имоти и решението е на собствениците. Ролята на държавата е да създаде рамка и условия, които да поощряват, от една страна, собствениците, да ги върнат на пазара".

 

 

А от друга страна, да ги санкционира в случаите, когато има повече от едно жилище и второто или третото стоят празни", заяви в ефира на NOVA NEWS Минчо Бeнов, национален директор на "Хабитат България".

Във Франция собствениците на повече от едно жилище, когато второто е необитаемо, дължат данък.

"Първата година е в размер на 17% от пазарния наем, който биха получили за годината, а от втората година нататък данъкът е 25%. Това е една много сериозна финансова санкция. В България имаме много голям излишък на жилища в страната", обясни още Минчо Бенов.

Над 1,6 милиона жилища у нас - необитаеми, около 1% нямат ток, вода и канализация.

"Тъй като те, освен че са годни за обитаване, са обезпечени с абсолютно всичката инфраструктура, която едно жилище трябва да притежава - не само техническа, включително образователна, здравна, културна, социална и т.н", допълни директорът на "Хабитат България".

Общинските жилища са много малко. Те са по-малко от 1,5% от жилищния фонд и тенденцията е да намаляват. "Общините, които предлагат общински жилища и тази социална услуга на настаняване в общинско жилище, го правят на добра воля. Те нямат абсолютно никакво задължение, нито законово, нито някакво друго. Това е една инерция, която е останала от времето на социализма", уточни Бенов.

Станете почитател на Класа