И земеделците се притесниха от премахването на контрола върху ГМО

И земеделците се притесниха от премахването на контрола върху ГМО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.12.2023
  • Сподели:

Асоциации и земеделци изразиха притеснение от евентуалното премахването на регулациите за ГМО. Опасенията има бяха породени от предстоящите гласувания в Съвета на министрите и в Комисията по земеделие на Европейския парламент по предложението на ЕК за дерегулиране на ГМО растения, произведени с "нови геномни техники" (НГТ).

 

 

Директорът на Научно-изследователски и технологичен център по земеделие "Плантис" Ивелин Желязков заяви, че с приемането на новия регламент се отваря вратичка за навлизане на не съвсем нормални продукти. Според него трябва да има по-прецизни методи за контрол.

Доц. Веселин Дочев от Земеделски институт - Шумен посочи, че при сегашното отглеждане на култури се злоупотребява с торове, препарати и пестициди. Имаме инструменти да отреагираме. Ако подобрим качеството на почвата ще се засили имунитета на растенията и

няма да имаме нужди от привнесени технологии, които са опасни за нашето здраве, подчерта той.

Председателят на кооперация "Хранкооп - София" Николай Генов изтъкна, че хората искат качествена храна, българска храна и повече български производители.

 

 

 

Според Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" и Фондация за околна среда и земеделие, генните модификации са вредни и опасни. Тя бе категорична, че няма да се разшири биологичното производство след приемането на регламента. Не може министрите на земеделието и на околната среда и водите с лека ръка да решат да подкрепят това без широк обществен дебат, поясни тя.

Думата взе и бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той подчерта, че България има стриктно законодателство по отношение на забраната за отглеждане на ГМО. По думите му обаче с приемането на регламента на ЕК то ще бъде девалвирано и ще ощети българския интерес. Според него новите геномни техники могат да породят проблеми с биоразнообразието. Притеснително е заиграването с еволюцията и естествения подбор.

С влизането на този регламент на етикетите на храните няма да пише, че са използвани нови геномни техники няма да има проследяемост,

каза още Сандов.

Д-р инж. Светла Николова, сдружение АГРОЛИНК заяви, че има заплаха за всички по веригата - земеделските производители, потребителите. Поставя се каруцата пред коня. Не може да се предлага нещо, което не е тествано. Интересите на шепа мултинационални компании не са интересите на гражданите на ЕС, поясни тя. Според нея

с този регламент българските земеделци ще бъдат силно ударени.

Никой няма да иска да купува ГМО. Ако се приеме регламента, няма да има биологично земеделие, всичко ще бъде замърсено, каза още Николова.

По-рано днес в парламента депутатът от партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че правителството е провело неоповестено публично заседание,

на което е решено България да подкрепи отпадането на регламентите за ГМО продукти в ЕС

на предстоящата среща на Съвета на Евросъюза. 

По повод тези твърдения на Тошко Йорданов, от правителствения пресцентър заявиха, че не е провеждано необявено заседание на правителството по въпроса за употребата на генномодифицирани организми у нас. На последното си редовно заседание на 6 декември, кабинетът е приел позицията на България по предложението за нов европейски регламент за растенията и фуражите, получавани чрез нови геномни техники.

От съобщението на пресцентъра на МС така и не става ясно каква е позицията на страната ни по този въпрос.

Станете почитател на Класа